Množično testiranje se začenja

Foto: Profimedia Hitri antigenski test.
Foto: Profimedia Hitri antigenski test.
V ponedeljek se začenja množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom.
Oglej si celoten članek

Testiranje bodo začeli izvajati v Ljubljani na Kongresnem trgu. "V ponedeljek se testiranje začne ob 10. uri in traja do 18. ure, od torka dalje pa že od 8. ure dalje," je v oddaji Premagajmo covid-19 povedala Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje. V mobilnem laboratoriju bodo lahko izvedli 60 testov na uro. 

Posamezniki, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj imeti zdravstveno izkaznico in osebni dokument. "Rezultati testiranja bodo znani v 15 minutah. O rezultatu bodo obveščeni prek sms-sporočila, če te možnosti nimajo, bodo lahko na rezultat počakali," je dejala Repar Bornšek. 

Potrjevanje s testi PCR po njenih besedah ni potrebno. "Kdor bo pozitiven, naj se obrne na svojega osebnega zdravnika in sledi njegovim navodilom," je poudarila. Pozitivni morajo namreč v izolacijo. "Če si pozitiven, se obnašaš, kot da si okužen," je razložila in opozorila tiste, ki bodo na testu negativni, naj jim rezultat ne da občutka varnosti. "Test pove samo stanje v tem trenutku. Ljudje naj se kljub vsemu vedejo samozaščitno," je svetovala. 

Hitre teste bo dobavilo podjetje Majbert Pharm, ki je oddalo najugodnejšo ponudbo, in sicer po ceni 1,9829 evra za test. Ministrstvo je naročilo 500.000 hitrih antigenskih testov. K oddaji ponudbe je bilo sicer povabljenih 42 ponudnikov.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    08:59 20. December 2020.

    60 na uro? Na eni lokaciji?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.