Zdravje
3333 ogledov

Ljubljančani se bodo lahko prvi množično testirali že pred prazniki

Koronavirus Epa
Minister za zdravje upa, da bodo testi na razpolago v ponedeljek.

Množično testiranje na covid-19 je predvideno že pred božično novoletnimi prazniki, je danes sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. "Dogovarjali smo se, da bi to potekalo med v Ljubljani, med 21. in 24, 12,  je pa odvisno od razpoložljivih testov in razpisa," pravi Gantar.

Prvi razpis za hitre teste propadel

Prvi razpis za nabavo 500.000 tisoč hitrih testov, se je namreč končal neuspešno, med 19 ponudniki je le en izpolnjeval zahtevane pogoje, vendar je njegova končna cena presegala pogojevano najvišjo ceno 5,00 evrov z DDV, zato naročilo ni bilo oddano. Ministrstvo za zdravje je razpis ponovilo, ponudniki pa naj bi danes oddali ponudbe in vzorce. "Če bo postopek uspešen, bo do konca tedna zaključen in računam, da bi že v ponedeljek imeli na razpolago prvo količino 30 tisoč testov in še isti dan začeli izvajati testiranja na področju Ljubljane."

"Cele države ne moremo pokriti takoj"

Izvedeno bo tudi javno naročanje po odprtem postopku za 1.000.000 hitrih antigenskih testov (HAGT). "Navedeni postopek rokovno traja dalj časa, predvideno je, da bodo pogodbe na podlagi odprtega postopka sklenjene v mesecu februarju 2021," pravi Gantar. 

"Verjamem, da je bilo toliko korakov in potez narejenih, da bomo lahko začeli brez administrativnih zapletov in naročanj izvajanje hitrih testov," pravi minister za zdravje Tomaž Gantar. 

Gantar upa, da bo hitro testiranje v Ljubljani omogočeno še pred novim letom. "Glede na to, da ne moremo ne moremo pokrit države takoj, bi vsaj na tem mestu omogočili hitro testiranje nekaterim prebivalcem," pravi Gantar. Ob dobri organizaciji je mogoče v eni uri izvesti 60 ali nekaj več testov na uro, testiranja pa naj bi izvajali 9 ali 10 ur na dan. 

Na množično testiranje tudi učitelji

"Določeno število ljudi, ki bi se za to odločili, bi tako lahko testirali pred novim letom, potem pa v nadaljevanju, glede na to, da bomo imeli na razpolago 100 mobilnih enot, razširimo testiranje po vsej državi," pravi Gantar.

Množično testiranje bi v prvi vrsti razširili še na učitelje. "Odpiranje šol je po novem letu prioriteta pred vsemi ostalimi," poudarja Gantar. 

Komentarjev 33
  • Avatar Leon
    Leon 13:39 19.december 2020.

    Razpis za hitre teste dobila newyorška družina Gambino https://www.norakrava.si/razpis-za-hitre-teste-dobila-newyorska-druzina-gambino/

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 20:36 15.december 2020.

    Tej @ovci se je čist sfuzlalo... .😂😆😹😂😆😹🙊

  • kvasetotidogajamona 18:08 15.december 2020.

    itak da je množično testiranje naslednji teden , da si boste lahko izmislili kako se je korona še bolj razširila v tem tednu brez mask da boste imeli razlog za 14dnevni lockdown mamo ti jebem mrtvo janež šiptarski janša