Zdravje
2203 ogledov

Nabava hitrih testov za množično testiranje ni uspela

Testiranje na covid-19 Profimedia
Cena hitrih antigenskih testov ni ustrezala pogojem.

Postopek javnega naročila za nakup 500.000 tisoč hitrih testov, se je zaključil neuspešno, brez izbire dobavitelja hitrih antigenskih testov, so sporočili z ministrstva za zdravje. ker nobena od prejetih ponudb ni izpolnjevala zahtevanih pogojev. 

Pogoj: hitri test ne sme biti dražji od pet evrov

Ministrstvo je 500.000 hitrih antigenskih testov (HAGT) za diagnostiko covid-19 naročilo za izvedbo množičnega testiranja glede okužbe s covidom. V preteklem tednu so k oddaji ponudbe povabili 39 ponudnikov, eden od pogojev pa je bil, da cena hitrega antigenskega testa ne sme presegati 5 pet evrov. Ponudbe je oddalo 19 ponudnikov, vzorce je predložilo 13 ponudnikov.

Ustrezna le ena ponudba

Po pregledu prejetih ponudb in predloženih vzorcev so na ministrstvu ugotovili, da pri sedmih ponudbah predloženi vzorci ne odgovarjajo tehničnim zahtevam, ker ekstrakcijski pufer ni že odmerjen v vsaki ekstrakcijski epruveti za analizo posameznega vzorca, kar je bil izrecen pogoj. Pri petih ponudbah ni bilo izkazano, da ima ponujeni kontrolni material CE oznako, kar je obveza glede na določbe Zakona o medicinskih pripomočkih.

Pogajanja na elektronski način so se nadaljevala z enim ponudnikom, ki je izpolnjeval vse zahteve iz dokumentacije, vendar so se zaključila neuspešno, saj je ponudnikova končna cena presegala pogojevano najvišjo ceno 5,00 evrov z DDV. Javno naročilo zato ni bilo oddano.

V nakup milijona testov po odprtem postopku

"Zagotovitev nabave hitrih antigenskih testov je nujna, zato bo ministrstvo naročanje ponovilo in takoj pričelo novo javno naročanje po postopku s pogajanji ter ga predvidoma zaključilo konec naslednjega tedna. Izvedeno bo tudi javno naročanje po odprtem postopku za 1.000.000 hitrih antigenskih testov (HAGT). Navedeni postopek rokovno traja dalj časa, predvideno je, da bodo pogodbe na podlagi odprtega postopka sklenjene v mesecu februarju 2021. Do sklenitve teh pogodb se bo hitre antigenske teste nabavljajo po postopku s pogajanji, ki ga, kot navedeno, ponavljamo, " sporočajo z ministrstva. 

Komentarjev 5
  • Mesija 09:29 12.december 2020.

    Vidim, da imate denarja za razmetavanje, vsa čast, lopovi in prevaranti.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:50 12.december 2020.

    Testi, ki pozitivno na korono pokažejo marmlelado, mango in kokakolo so smešnica in zajebavanje naroda. Ja prodam prototip testa na korono, 2€ kovanec, test se pa izvaja po principu meta kovanca. Je popolnoma konfiurabilna zadeva, sami lahko določite, katera stran ...prikaži več kovanca predstavlja da oseba pozitivna na korono. Trenutna cena brez DDV je 4.95€/kos, so pa seveda količinski popusti.

  • Avatar ovca
    ovca 19:16 11.december 2020.

    Voda na mlin je vladi. Ni testov,zaprti boste kot kure. In ne pozabite,zunaj z nagobcniki. 👏👏👏 Za dso-je pa poskrbimo mi. Vasa vlada 🤮🤮🤮