Naj inovativna živila za leto 2018: To so naši najboljši inovativni prehranski izdelki

Foto: Nutris Foto: Nutris Foto: Nutris Foto: Nutris Foto: Nutris Foto: Nutris Foto: Nutris
Pomemben poudarek inovativnim živilom z ugodnejšo prehransko sestavo, pri izboru upoštevajo tudi prijaznost živila do potrošnika in okolja..
Oglej si celoten članek

Zmagovalci izbora za najbolj inovativna slovenska živila za leto 2018 so prejeli Spar Slovenija za  pecivo Kalčko, Žito za Konopljin toast, podjetje Moleum za Ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, Mlekarna Krepko za Bio jogurt z aronijo, Presad za Bio zelenjavni sok iz rdeče pese, Pivovarna Laško Union za linijo izdelkov Zala z okusi, brez sladkorja in podjetje Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo. Posebna nagrada za inovativnost je dobila Mlekarna Planika za spodbujanje lokalne pridelave in predelave živil.

Z namenom predstavitve dobrih in inovativnih živil, ki so bila lansirana na tržišče v zadnjem letu, je Inštitut za nutricionistiko že četrto leto pripravil izbor najbolj inovativnih živil. Na razpis je prispelo  62 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v posameznih kategorijah.

Vzbodbujanje ponudbe zdravih domačih živil

Približno polovico vse predlogov so podali potrošniki, drugo polovico pa proizvajalci, je pojasnil Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: "Namen projekta je spodbujati inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek je na izboru živil z ugodnejšo prehransko sestavo, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, na primer prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo živil, saj s projektom želimo spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebej koristna za zdravje," je pojasnil Pravst.

Ključna zdrava prehranska sestava

Foto: Nutris Živila leta 2018 Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije. "Vrednotenje inovativnosti prijavljenih živil temelji na prehranski sestavi živil. Da bi se izognili subjektivnemu ocenjevanju, smo se tudi pri letošnjem izboru poslužili uporabe uveljavljenega modela za profiliranje živil. Gre za posebno znanstveno metodo, ki glede na sestavo posameznemu živilu pripiše oceno, na osnovi katere ga lahko razvrstimo med manj oziroma bolj zdrava živila," je pojasnila Anita Kušar, Inštitut za nutricionistiko.

Čeprav vsako leto obravnavamo manj živil, ki jih je potrebno zaradi manj ugodne sestave iz izbora izločiti, je še vedno precej priložnosti za izboljšave z vidika zmanjševanja vsebnosti soli v pekovskih izdelkih, ter sladkorjev v brezalkoholnih pijačah in mlečnih izdelkih.

Od skupaj prejetih 62 predlaganih živil sta dve tretjini izdelkov dosegli ugodno oceno za prehransko sestavo in tako šli v nadaljnjo obravnavo, kjer so ocenam profiliranja dodali še poreklo surovin, okoljske vplive in senzorično oceno.

Zdravje To so najboljši inovativni prehranski izdelki

Slovenija To je pet top slovenskih inovativnih prehranskih izdelkov

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.