Zdravje > Prehrana
477 ogledov

To so najboljši inovativni prehranski izdelki

Top pet Nutris
Inovativna živila, ki so alternativa cenenim prehranskim izdelkom.

Zmagovalci izbora za najbolj inovativna slovenska živila so postali ječmenov hlebček, pusti sveži sir Ego quark, linija izdelkov tofu, pirino vlečeno testo, jogurt s konopljinim oljem, mešanica kosmičev ter linija predpakiranih svežih solat in zelišč.

Izbor je delo Inštituta za nutricionistiko, gre pa za živila proizvedena v Sloveniji, ki so na tržišče prišla v preteklem letu.

Top pet za leto 2017

Nagrade so prejeli Spar Slovenija za ječmenov hlebček, Ljubljanske mlekarne za EGO Quark, podjetje Avokado za linijo izdelkov "I like tofu", Žito za pirino vlečeno testo, Mlekarna Planika Kobarid za EKO jogurt s konopljinim oljem in podjetje Nutrisslim za žita za zajtrk BIO body cleanse muesli.

Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena podjetju KMG Panorganic za linijo predpakiranih svežih solat in zelišč Živa. 

Prejeli 47 izdelkov

Izbor je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki so jo sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije: "Gre za posebno znanstveno metodo, ki glede na sestavo posameznemu živilu pripiše oceno, na osnovi katere ga lahko razvrstimo med manj oziroma bolj zdrava živila. Od skupaj prejetih 47 predlaganih živil slaba tretjina ni dosegla ocene za ožji izbor, med preostalimi pa smo poleg dosežene ocene profiliranja upoštevali še druge vidike inovativnosti. Izbrali smo šest živil, ki so v svojih kategorijah izstopala, dodatno pa smo podelili tudi posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil." je pojasnila Anita Kušar, sodelavka na Inštututu za nutricionistiko.

Vse bolj posegamo po slovenski hrani

Kot dodajajo, je pred štirimi leti slovensko hrano iskalo le trideset odstotkov potrošnikov, danes že sedemdeset odstotkov potrošnikov preverja poreklo živil in išče slovenske proizvode.

Značilnosti izbranih izdelkov

Strokovna skupina je pri ocenjevanju inovativnosti upoštevala naslednje

  • posebnosti v sestavi in hranilni vrednosti živila, povezane z namenom doseganj ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in prilagajanju za posebne skupine uporabnikov;
  • posebnosti embalaže živila, za večjo prijaznost potrošniku;
  • posebnosti v tehnologiji proizvodnje živila, za doseganje višjih standardov varnosti in kakovosti živil;
  • druge vidike inovativnosti, ko je na primer prijaznost okolju 

dezurni@zurnal24.si