Slovenija
262 ogledov

To je pet top slovenskih inovativnih prehranskih izdelkov

Inovativni izdelki Žurnal24 main
Zmagovalci so ajdovi otrobi, smuti, potica, sušene testenine in pirin kruh s kostanjem. Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil pripada liniji predpakiranih svežih vrtnin Grunt.

Gre za živila proizvedena v Sloveniji, na naše tržišče pa so prišla lani. Kot pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko, so pri izboru najprej upoštevali prehransko sestavo teh živil, kar pomeni, da so živila ocenjevali glede na to koliko sladkorjev, soli in maščob vsebujejo oziroma koliko ima živilo zdravju koristnih snovi, kot so na primer vlaknine. 

Tovrstna živila so nato šla v nadaljni izbor, kjer so strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije upoštevali še prijaznost živila potrošniku, posebnost pri proizvodnji in pakiranju:

Tuševa potica | Avtor:  Tuš Tuš

"K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel v drugi polovici lanskega leta, so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Proizvajalci so na razpis lahko posredovali po en predlog. Podobno kot lani je bila tudi letos približno polovica vseh prispelih predlogov podana s strani potrošnikov, druga polovica pa s strani proizvajalcev, tako večjih kot manjših," pojasnjujejo na institutu in dodajajo, da je namen projekta spodbujanje inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil.  

Šest živil, ki po inovativnosti izstopajo

Od skupaj prejetih 43 predlaganih živil jih približno tretjina ni presegla minimalnega praga za izbor. Na koncu so jih izbrali pet, ki so v svojih kategorijah izstopala, podelili pa so tudi posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil.

Izbranih je bilo šest živil v šestih kategorijah, in sicer Sparov pirin kruh s kostanjem, pšenični otrobi z ajdo Enemon, Pečjakove sušene testenine Pure, MU Smoothie in Tuševa slovenska potica iz linije Slovenske dobrote.

Grunt Eta Kamnik | Avtor: Eta Kamnik Eta Kamnik

Posebno nagrado za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil so podelili Eti Kamnik za linijo predpakiranih svežih vrtnin Grunt.

Pijač ni med najboljšimi

Med izbranci tokrat ni bilo mesnih izdelkov, saj je bil na razpis prijavljen zgolj en mesni izdelek, med izbranimi tudi ni bilo pijač: "Presenetil nas je nekoliko manjši odziv podjetij v primerjavi z našim lanskoletnim razpisom, še posebej pa pomanjkanje živil z izboljšano prehransko sestavo v nekaterih skupinah živil z zelo velikim tržnim potencialom, tudi na področju pijač, zato v tej skupini letos nagrade nismo podelili," so pojasnili na Inštitutu za nutricionistiko. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • AnzeSmolej 15:29 08.februar 2016.

    Smoothiji so velik nateg, če temu lahko tako rečem. Folk misli, da ko pije smoothije, da pije zdravo hrano. Sicer je res veliko vitamonov in mineralov notri ampak tudi OGROMNO sladkorja. In sladkor sam ni problem, če ga poješ v ...prikaži več celem jobolku. Ampak ko enkrat so stisneš/zmiksaš rata koncentracija sladkorja. Ker recimo v en smoothie gre lahko 1jabolko, 1banana,1pomaranča,slive,grozdje in to spijete lahko vse v 2dl pijače. In ko spijete še siti niste. Pa probajte to vse pojesti kot celoten sadež, pa boste videli koliko kalorij,sladkorja je to. Smoothije morate obravnavati kot celoten obrok.

  • izRODEk 09:19 08.februar 2016.

    Od vseh izdelkov zgoraj sem skeptičen edino do Smoothie-a. Praviloma so vsi ti mlečni izdelki, kot so jogurti ali skute s sadjem, polni sladkorja. In dvomim, da je s tem smoothijem kaj drugače. Če je, super.