Naš strokovnjak imunolog: "Teh virusov ne bomo izčrpali do konca življenja"

Foto: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Foto: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Mnenje, da je pozimi za nas najbolj nevarna gripa, ostale viroze pa ne predstavljajo nič hujšega, ne drži, opozarjajo naši strokovnjaki.
Oglej si celoten članek

Zaradi nenadnega padca temperatur pri Slovenskem zdravniškem društvu prebivalce opozarjajo na povečanje respiratornih obolenj. Glede na podatke zadnjih sezon in glede na nenadno ohladitev lahko porast virusov pričakujemo že v tem tednu.

Foto: Profimedia RSV Zdravniki še posebej opozarjajo na respiratorni sincicijski virus ( RSV), ki je nasploh zelo pogost, saj se z njim v prvem letu življenja okužita kar dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok. "Pri majhnih otrocih pa je RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa ali vnetja malih dihalnih poti in pljučnice - vnetje drobnih pljučnih mešičkov," dodajajo naši zdravniki. 

Težek potek bolezni pri otroku

Dejavniki tveganja za težek potek okužbe pri otrocih, mlajših od pet let, so nizka porodna teža in nedonošenost, onesnaženost zraka in (pasivno) kajenje ter prenatrpanost prostorov. Dejavniki tveganja so tudi socialni; nizka izobrazba matere in slabe socialne razmere. "Pomembno težji potek imajo okužbe dihal tudi pri otrocih s kroničnimi boleznimi, zlasti to velja za prirojene bolezni srca, živčno-mišične bolezni, prirojene ter pridobljene imunske motnje in kromosomopatije, kot je trisomija 21 (Downov sindrom)," opozarja Lilijana Kornhauser Cerar z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Med zaščitnimi dejavniki je po mnenju ginekologinje zelo pomembno dojenje in cepljenja, tako otrok kot nosečnic. "Za najbolj ogrožene skupine otrok, na primer nedonošenčke, je v Sloveniji proti RSV na voljo tudi zaščita z zdravilom, " dodaja vodja enote za intenzivno terapijo na ginekološki kliniki. 

Najpogostejše zmote o RSV

Zmotno je mnenje, da če prebolimo prehlad, imamo zagotovljeno imunost z istim virusom do konca sezone. "Možno je, da lahko v eni sezoni večkrat zbolimo celo zaradi istega virusa, denimo RSV, saj se v telesu ne vzpostavi dovolj visoka imunost. Hkrati pa je virusov, ki povzročajo zelo podobna prehladna obolenja, zelo veliko," pojasnjuje  Miroslav Petrovec z ljubljanske medicinske fakultete. "Tudi če bi se z različnimi respiratornimi virusi okužili več kot petkrat letno, jih do konca življenja ne bi izčrpali," dodaja predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

"Veliko lahko naredimo s splošnimi preventivnimi ukrepi, kot so redno umivanje rok s toplo vodo in
milom, pravilna higiena kašlja, izogibanje stikov med obolelimi in zdravimi, redno zračenje prostorov,
gibanje na svežem zraku, zdrava in uravnotežena prehrana."

Pri ponovnih okužbah prebolevanje lažje?

Mnenje, da okužba z RSV zagotavlja trajnejšo imunost, kar bi pomenilo, da v starejšem obdobju ne bomo zboleli, je torej prav tako zmotno. "Prebolela okužba z RSV ne zagotavlja trajnejše imunosti, zato so okužbe s tem virusom pogoste tudi v poznejšem starostnem obdobju. Takrat bolezen traja v povprečju devet dni. Pri ponovnih okužbah je prebolevanje lažje in kažejo se znaki okužbe gornjih dihal," dodajajo strokovnjaki.

Najprej zbolijo otroci, vendar...

Opazili so, da so otroci v vrtcih pri prvem stiku z RSV zboleli v 80 odstotkih, pri ponovnem stiku se je pri 74 in pri tretjem stiku pri 65  odstotkih otrok razvila bolezen zaradi ponovne okužbe.

Kljub temu, da najpogosteje zbolijo dojenčki in majhni otroci, se v času epidemije pojavijo klinični znaki okužbe dihal tudi pri 40 do 50 odstotkih starejših otrok in odraslih v družinah, kjer imajo bolne otroke. Pri starejših ljudeh okužba ponovno poteka hudo, povzroča pljučnico, ki je lahko tudi smrtna.

Nujno na bolniško

Mnenje, da, če se okužimo z RSV, gre za navaden prehlad in ga lahko prebolimo ‘na nogah’, brez bolniške odsotnosti, otroci pa lahko normalno hodijo v šolo, je prav tako zelo zmotno.

Foto: Žurnal24 Z virusom RSV se v prvem letu življenja okužita približno dve tretjini dojenčkov Prebolevanje okužbe z respiratornimi virusi v službi ali v šoli predstavlja večje tveganje za zaplete in druge bolezni pri obolelem, hkrati pa virus širimo po prostorih in povečujemo verjetnost, da zboli še kdo drug. "RSV namreč lahko preživi več kot pol ure na rokah ter več ur na površinah v okolju, na primer na pisalni mizi, na nakupovalnem vozičku ali na uporabljenem robčku," vedno znova opozarjajo pri Sekciji za preventivno medicino.

"Že pri novorojenčkih lahko družina prepreči marsikatero okužbo z omejevanjem obiskov (v zimskem času), če so denimo starejši sorojenci v prvem letu v domačem varstvu. Manjša verjetnost okužb je tudi, če otrok začne kasneje hoditi v vrtec ali pa je v varstvu v manjši skupini," dodaja specialistka pediatrije Helena Mole. 

Zdravniki dodajajo, da z gibanjem na svežem zraku krepimo imunski sistem. Svetujejo vam manj zahajanja v nakupovalne centre in na množične prireditve, "saj je RSV izredno lahko prenosljiv in zelo odporen."

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 23:35 20. November 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 …

  • 21:52 20. November 2018.

    preoblem je v tem,ker starši za svojega bolnega otroka NOČEJO vzeti bolniške in bolne otroke vozijo v vrtec.Ko imunost vsem …

  • 16:49 20. November 2018.

    A.... širjenje mizofobije spet. Če imunskemu sistemu ne dovolimo, da se prilagodi virusom in bakterijam, bo vedno slabše. Dokler ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.