Ne razlikujete med levo in desno? Razlog je ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Razlikovanje strani je kompleksen nevropsihološki proces, ki vključuje več možganskih funkcij hkrati. Raziskave kažejo, da težave pri razlikovanju med levo in desno pogosteje prizadenejo levičarje in ženske.
Oglej si celoten članek

Če imate težave z razlikovanjem med levo in desno, boste to najlažje opazili pri hitrostnih nalogah. Na primer, če vam nekdo zadnji trenutek reče, da zavijete v določeno smer. Nekateri se bodo ustavili in razmislili, drugi bodo takoj vedeli, kam morajo. 

To, da ne ločujete med levo in desno ni nič zaskrbljujočega, trdijo znanstveniki. Poudarjajo, da ni povezano z inteligenco. Razlikovanje med levo in desno je kompleksen nevropsihološki proces, ki vključuje več nevroloških funkcij hkrati, kot so sposobnost združevanja čutnih in vizualnih informacij, prostorsko navigacijo, jezikovne funkcije in spomin, piše The Independent.

V medicini lahko pride do težav

Raziskave kažejo, da težave pri razlikovanju med levo in desno pogosteje prizadenejo levičarje in ženske. Problem je tako imenovana lateralizacija možganov – to je sposobnost človeka, da se opredeli do prostora, ki ga obdaja.

Medtem, ko je za večino ljudi to nepomemben del vsakdana, lahko v medicini nastane težava, če se kirurg denimo odloči za operacijo na napačni strani pacienta – sploh, če gre za amputacijo. Ravno zaradi takšnih napak so v medicino uvedli prakso pisanja z markerjem na strani telesa, ki jo je potrebno operirati.

Zdravje Koronavirus krivec za možganske kapi pri mladih Zdravje Tihi ubijalec: Škodi možganom, žilam, ledvicam in očem Opozorilo Slaba napoved: Več kot 30-odstotno zvišanje pojavov te bolezni

Nekateri menijo, da je razlikovanje med stranema povezano z načinom, s katerim so določene možganske funkcije povezane z desno ali levo stranjo možganov.

Leva stran možganov je zaslužna za:

- logično sklepanje,

- usmerjenost v podrobnosti,

- jezik in govor,

- matematiko in znanost,

- upoštevanje reda,

- praktičnost,

- oblikovanje strategij,

- objektivnost,

- kritično razmišljanje.

Desna stran možganov je zaslužna za:

- prepoznavanje obrazov,

- določanje barv,

- motoriko,

- domišljijo,

- ustvarjalnost,

- intuicijo,

- izražanje čustev in empatije,

- gledanje na 'širšo sliko'

- orientacijo v prostoru,

- tveganje,

- prepričanja.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:20 30. Julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.