Zdravje > Aktualno
116989 ogledov

Slaba napoved: Več kot 30-odstotno zvišanje pojavov te bolezni

Reševalno vozilo Profimedia
Podpredsednica Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo zdravnica Tatjana Erjavec je poudarila, da po projekcijah do leta 2035 lahko pričakujemo 34-odstotno zvišanje števila pojavov možganske kapi in četrtino več oseb s trajnimi posledicami možganske kapi.

V društvu in združenju ob evropskem dnevu na Prešernovem trgu v Ljubljani so danes med 10. in 13. uro pripravili prireditev, v okviru katere so se na stojnicah z zdravstveno-informativnimi zanimivostmi in dejavnostjo predstavila različna društva, ki delujejo na področju zdravja, med njimi tudi društvi, ki prireditev organizirata.

Na trgu je potekalo preventivno merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa, trigliceridov in sladkorja v krvi, pa tudi svetovanje medicinske ekipe posameznikom glede rezultatov njihovih meritev in kulturni program. Ob 11. uri pa je na parkirišču v Tivoliju začel pohod bolnikov po možganski kapi, ki so se sprehodili do Prešernovega spomenika.

V društvu in združenju so prejšnji četrtek pripravili tudi novinarsko konferenco, na kateri so poudarili pomen preventive in zgodnjega zaznavanja možganske kapi, ki jo v Sloveniji vsako leto doživi več kot 4000 posameznikov.

Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja, zdravnik Matija Cevc je poudaril, da je najpomembnejša preventiva možganske kapi zdrav način življenja. Vsakodnevno svetuje vsaj 30-minutno hojo, uživanje več sadja in zelenjave, vzdrževanje ustrezne telesne teže, omejitev vnosa soli, maščob in sladkorja in redne meritve krvnega tlaka, maščob in sladkorja ter srčnega utripa. Ob tem odsvetuje kajenje.

Grom

Znake kapi po njegovih besedah najbolj zanesljivo prepoznamo s pomočjo besede GROM (govor, roka, obraz, minuta). Za možgansko kap so namreč značilni prizadet govor, delna ali popolna ohromelost ene roke, zaradi povešenega ustnega kota asimetričen obraz, beseda minuta pa ponazarja nujnost takojšnjega klica služb prve pomoči.

Podpredsednica Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo, zdravnica Tatjana Erjavec je poudarila, da po projekcijah do leta 2035 lahko pričakujemo 34-odstotno zvišanje števila pojavov možganske kapi in četrtino več oseb s trajnimi posledicami možganske kapi.

Ob tem je opozorila, da dosežkom na področju preventive in akutnega zdravljenja v Sloveniji ne sledijo drugačna organiziranost in zagotavljanje kapacitet na področju celovite rehabilitacije ter nudenja pomoči in podpore v kroničnem obdobju po možganski kapi. "Upanje, da se bodo dogodile spremembe na bolje, daje sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi na domu in številne strokovne pobude tudi na področju rehabilitacije," je dodala.

Komentarjev 9
  • anica00 01:44 11.maj 2022.

    Do leta 2035 nas bi večina pocrkala od korone, tako da omenjenih bolezni ne bo veliko..

  • mph2 12:25 10.maj 2022.

    Ljudje že desetletja bistveno zmanjšujejo porabo rdečega in drugega mesa ... nekaj ne štima kajne, če so vse metabolne bolezni šle 4x ali 5x gor. Če bi jih še naprej poslušal bi zdaj imel verjetno že predpisane tablete za sladkorno ...prikaži več ali celo inzulin, tako pa sem že leta zdaj zdrav, moj glikiran je med 5 in 5.1 večinoma, sladkorni in drugemu ne duha ne sluha več, zdrav. Si lahko nekam vtaknejo žitarice, zelenjavo in sadje, da ne govorimo brezmesne ponedeljke, vegi burgerje in podobno sr....

  • Mkovac22 11:57 10.maj 2022.

    A, cpiva že delujejo... Mediji ste sokrivi.