Neverjetni posnetek deklice, ki poje med zahtevno operacijo možganov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Dekletu s prelepim glasom občasno pritegne tudi kirurg.
Oglej si celoten članek

Devetnajstletni samostojni glasbenici Kiri Isaconetti so se pred štirimi leti med petjem ali poslušanjem glasbe začele dogajati nevadne stvari. Kot da bi mi v možganih kar naenkrat s stikalom ugasnili luč, je povedala. "Nenadoma sem postala gluha na tone, nisem mogla istočasno procesirati besed in glasbe, nisem mogla peti," je povedala mlada Američanka, ki je potrebovala operacijo.

Posnetek pojoče Kire med zahtevno možgansko operacijo se je hipoma razširil po spletu. Na njem je mogoče videti, kako ji odstranjujejo tumor in kako dekletu s prelepim glasom na trenutke pritegne tudi kak član ekipe; od kirurga do medicinskih sester in anesteziologa.

 

Muzikogena epilepsija

Kiri so na koncu uspešno odstranili tujek v možganih, ki ji je povzročal tako imenovano muzikogeno epilepsijo. Gre za posebno obliko refleksne epilepsije, pri kateri napad povzroči glasba nasploh ali določena glasba. Da bi se napadi nehali, so ji morali odstraniti tumor. 

Redke operacije

Zaradi zahtevnega posega je obstajal velika nevarnost, da nikoli več ne bo pela. Kirurg je zato predlagal budno kraniotomijo, saj med tako med operacijo takoj vidijo, ali gre kaj 'narobe'. Takšne operacije niso prav pogoste, niso pa redke. Opravljajo jih tudi v otroški bolnišnici v Seattlu, vendar so do sedaj otroci samo govorili. "Budna kraniotomija, s katero so testirali glasbeno sposobnost, vključno z ritmom in intonacijo, je bila prva takšna pri nas", so sporočili iz bolnišnice. 

Slovenija Slovenski operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne pel med možgansko operacijo

Svet Med operacijo na možganih je igral kitaro

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.