Zdravje > Otrok
3101 ogledov

Neverjetni posnetek deklice, ki poje med zahtevno operacijo možganov

Operacija Profimedias
Dekletu s prelepim glasom občasno pritegne tudi kirurg.

Devetnajstletni samostojni glasbenici Kiri Isaconetti so se pred štirimi leti med petjem ali poslušanjem glasbe začele dogajati nevadne stvari. Kot da bi mi v možganih kar naenkrat s stikalom ugasnili luč, je povedala. "Nenadoma sem postala gluha na tone, nisem mogla istočasno procesirati besed in glasbe, nisem mogla peti," je povedala mlada Američanka, ki je potrebovala operacijo.

Posnetek pojoče Kire med zahtevno možgansko operacijo se je hipoma razširil po spletu. Na njem je mogoče videti, kako ji odstranjujejo tumor in kako dekletu s prelepim glasom na trenutke pritegne tudi kak član ekipe; od kirurga do medicinskih sester in anesteziologa.

 

Muzikogena epilepsija

Kiri so na koncu uspešno odstranili tujek v možganih, ki ji je povzročal tako imenovano muzikogeno epilepsijo. Gre za posebno obliko refleksne epilepsije, pri kateri napad povzroči glasba nasploh ali določena glasba. Da bi se napadi nehali, so ji morali odstraniti tumor. 

Redke operacije

Zaradi zahtevnega posega je obstajal velika nevarnost, da nikoli več ne bo pela. Kirurg je zato predlagal budno kraniotomijo, saj med tako med operacijo takoj vidijo, ali gre kaj 'narobe'. Takšne operacije niso prav pogoste, niso pa redke. Opravljajo jih tudi v otroški bolnišnici v Seattlu, vendar so do sedaj otroci samo govorili. "Budna kraniotomija, s katero so testirali glasbeno sposobnost, vključno z ritmom in intonacijo, je bila prva takšna pri nas", so sporočili iz bolnišnice. 

Kirurške škarje Slovenija Slovenski operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne pel med možgansko operacijo operacija možgani kitara Svet Med operacijo na možganih je igral kitaro
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.