NIJZ napovedal, kdaj bo vrhunec gripe

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pri nas v letošnji sezoni doslej potrdili okrog 220 primerov gripe.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji so sicer testirali več ljudi z okužbo dihal, vendar so gripo potrdili samo pri osmih odstotkih testiranih, to je pri 22 pacientih, so pojasnili na NIJZ. Podatki sosednjih in tudi ostalih evropskih držav kažejo, da vrhunca sezone ne bo pred koncem januarja.

Kot so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so od začetka sezone oz. od 30. septembra v Sloveniji okužbo z virusom influence A laboratorijsko potrdili v 209 primerih. V 12 primerih so potrdili okužbo z virusom influence B. Testirali so precej več oseb z znaki respiratornega infekta, vendar so gripo potrdili samo pri osmih odstotkih testiranih, kar kaže na nizko aktivnost virusa gripe, so navedli. Do zdaj še niso zabeležili nobenega smrtnega primera zaradi gripe.

Cepiva dovolj

Podatkov o precepljenosti prebivalstva med sezono ne zbirajo. Te namreč zberejo in analizirajo po koncu sezone gripe, ko so na voljo poročila iz zdravstvenih domov in ambulant koncesionarjev. Do brezplačnega cepljenja proti gripi so namreč upravičeni starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice.

Cepivo proti gripi je na voljo. Glede na trenutno povpraševanje na NIJZ ocenjujejo, da bodo zaloge cepiva zadostovale za to sezono.

Letošnja obolenja Gripa. Strokovnjaki presenečeni. Hude komplikacije.

Lani po novem letu huje

V začetku lanskega leta so v slovenske bolnišnice sprejeli številne bolnike z gripo. V zadnjih petih letih po podatkih NIJZ zabeležijo med 2000 in 3000 primerov gripe, gre pa le za primere, ko je dokazana okužba z virusom influence. Praviloma zaradi gripe umirajo starejši, zlasti če imajo pridružene kronične bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:55 3. Januar 2020.

    Napovedal je tudi zmagovalno kombinacijo na lotu,... pa hitro po srečke, žereb bo kmalu... kupite, kupite...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.