Zdravje
2413 ogledov

NIJZ napovedal, kdaj bo vrhunec gripe

injekcija Shutterstock
Pri nas v letošnji sezoni doslej potrdili okrog 220 primerov gripe.

V Sloveniji so sicer testirali več ljudi z okužbo dihal, vendar so gripo potrdili samo pri osmih odstotkih testiranih, to je pri 22 pacientih, so pojasnili na NIJZ. Podatki sosednjih in tudi ostalih evropskih držav kažejo, da vrhunca sezone ne bo pred koncem januarja.

Kot so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so od začetka sezone oz. od 30. septembra v Sloveniji okužbo z virusom influence A laboratorijsko potrdili v 209 primerih. V 12 primerih so potrdili okužbo z virusom influence B. Testirali so precej več oseb z znaki respiratornega infekta, vendar so gripo potrdili samo pri osmih odstotkih testiranih, kar kaže na nizko aktivnost virusa gripe, so navedli. Do zdaj še niso zabeležili nobenega smrtnega primera zaradi gripe.

Cepiva dovolj

Podatkov o precepljenosti prebivalstva med sezono ne zbirajo. Te namreč zberejo in analizirajo po koncu sezone gripe, ko so na voljo poročila iz zdravstvenih domov in ambulant koncesionarjev. Do brezplačnega cepljenja proti gripi so namreč upravičeni starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice.

Cepivo proti gripi je na voljo. Glede na trenutno povpraševanje na NIJZ ocenjujejo, da bodo zaloge cepiva zadostovale za to sezono.

Ptičja gripa Letošnja obolenja Zdravje Gripa. Strokovnjaki presenečeni. Hude komplikacije.

Lani po novem letu huje

V začetku lanskega leta so v slovenske bolnišnice sprejeli številne bolnike z gripo. V zadnjih petih letih po podatkih NIJZ zabeležijo med 2000 in 3000 primerov gripe, gre pa le za primere, ko je dokazana okužba z virusom influence. Praviloma zaradi gripe umirajo starejši, zlasti če imajo pridružene kronične bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • moder 13:55 03.januar 2020.

    Napovedal je tudi zmagovalno kombinacijo na lotu,... pa hitro po srečke, žereb bo kmalu... kupite, kupite...

Sorodne novice