Zdravje
12890 ogledov

Gripa. Strokovnjaki presenečeni. Hude komplikacije.

Ptičja gripa EPA
Letošnja gripa. Težave predvsem pri naših sosedih, ki dobivajo vprašanja iz Evrope, kaj se pri njih dogaja.

Na Hrvaškem se soočajo s številnimi primeri gripe, ki se je glede na prejšnja leta pojavila zelo zgodaj. Doslej so v laboratorijih pri naših sosedih potrdili 270 obolenj, vsi so tipa A H1N1.

Vladimir Draženović z Nacionalnega centra za influenzo pri Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo je za hrvaške medije povedal, da že lahko govorijo o visoki inteziteti gripe s štvilnimi kompikacijami.

"Glede na že dokazanih 270 primerov, lahko rečemo, da je realno obolelih že okrog tri tisoč. Visoka je tudi številka komplikacij," je povedal Draženović. Kar pri četrtini obolelih je po njegovih besedah prišlo do hudih komplikacij. Zbolelo je tudi kar deset novorojenčkov.

"Dobivamo vprašanja s strani Evrope, glede na to, da imamo samo tip H1N1, kar je ravno tako neobičajno, saj so izven naših meja prisotni vsi virusi. Tip gripe, ki je trenutno edini prisoten na Hrvaškem, je v lanskem letu povzročil številne težave, od težkih komplikacij, velikega števila obolelih, pa tudi smrti," je še povedal hrvaški strokovnjak.

Dodal je še, da imajo primer človeka, ki je bil cepljen proti gripi, a vseeno zbolel. Cepil se je le tri dni pred obolenjem, tako da cepivo, podarja Draženović, še ni začelo delovati. Pri tem primeru so zaznali tudi vnetje možganske ovojnice.

Cepljenje proti gripi Gripa Zdravje Novosti okoli cepljenja proti gripi: To so ogroženi, ki bodo cepljeni zastonj

Kako je pri nas?

Pri slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sporočajo, da je bil pri nas v prejšnjem tednu priliv vzorcev za testiranje na gripo večji kot teden pred tem. Virus gripe je bil dokazan v 8,8 odstotkih testiranih vzorcev.

Pri NIJZ še dodajajo, da virus gripe narašča na območju vse Evrope.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4