Slovenija
15289 ogledov

Zaradi te novosti lahko denar zahtevate nazaj. Kako?

Denar Profimedia
Zapleta se. Preverili smo, kam se lahko obrnete. Tak je odgovor!

S 1. novembrom se je začelo cepljenje proti gripi, ki ga za ogrožene skupine v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje. 

Rizične skupine, to so starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice, se lahko cepijo brezplačno, a najprej je veljalo, da le pri osebnem zdravniku, medtem ko je bilo potrebno cepljenje v preostalih ambulantah in na NIJZ plačati. 

Brezplačno v vseh ambulantah

Ministrstvo je nato sredi novembra spremenilo pravilnik, ki ureja pravico do cepljenja tako, da je cepljenje brezplačno, ne glede na to, kje se ga izvede, torej tudi v ambulantah NIJZ. Vsem, ki so se cepili prej in spadajo v rizično skupino, in so cepljenje plačali, je svetovalo, da se za povrnitev stroškov obrnejo na izvajalca cepljenja.

Denar Zaplet Zdravje Povračilo denarja zahtevalo kar nekaj ljudi, vendar se zapleta

A tu se je zapletlo, saj NIJZ poudarja, da za povračilo stroškov nima pravne podlage, o čemer smo že pisali v prispevkih Zaradi te spremembe lahko zahtevate, da vam denar vrnejo in Povračilo denarja zahtevalo kar nekaj ljudi, vendar se zapleta

"Odločitev ministrstva, da se za osebam starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, nosečnicam in osebam z izrazito povečano telesno težo zagotovi brezplačno cepljenje proti gripi, je zelo dobra. Zanimanje za cepljenje proti gripi naj bi se bilo povečalo, kar je seveda zelo pozitivno. Seveda pa bi se morali pred začetkom cepljenja jasno dogovoriti, kako bodo zadeve potekale, da ne bi prišlo do naknadnega spreminjanja pravil in nepotrebnih zapletov, ki pa seveda najbolj prizadenejo najbolj ranljive skupine prebivalstva."
Adela Postružnik, varuhinja pacientovih pravic v Mariboru

Denar Račun Zdravje Zaradi te spremembe lahko zahtevate, da vam denar vrnejo

Kako bodo zadevo rešili, očitno še sedaj ni jasno, saj institucije pošiljajo ljudi ena k drugi, ministrstvo pa daje enak odgovor - naj se pacienti obrnejo na izvajalca.

Samo na zastopnico pacientovih pravic v Mariboru, Adelo Postružnik, se je v tem mesecu obrnilo kar nekaj pacientov, starejših od 65 let in kroničnih bolnikov, ki so se cepili na začetku meseca na NIJZ in v cepilnih ambulantah zdravstvenih domov in ne pri osebnih zdravnikih, kjer bi imeli tudi takrat cepljenje brezplačno, in plačali 14 evrov.

Vsi osebni zdravniki niso imeli cepilnega mesta

"Težava je bila, ker vsi osebni zdravniki niso imeli cepilnega mesta, zato cepljenja niso izvajali," pojasnjuje Postružnikova. "Na ZZZS so nam povedali, da so že prejeli zahtevke za povračilo stroškov cepljenja, vendar še niso prejeli jasnih navodil MZ glede vračil. Z MZ pa so po elektronski pošti, dne 25. novembra sporočili, da so izvajalcem poslali dopis, da se s plačnikom ZZZS dogovorijo o morebitnem načinu povračila stroškov, za upravičene do brezplačnega cepljenja, v skladu z veljavnimi pravili s tega področja."

Cepljenje proti gripi Gripa Zdravje Novosti okoli cepljenja proti gripi: To so ogroženi, ki bodo cepljeni zastonj

Cepljenje | Avtor: profimedia profimedia

Paciente, ki so se obrnili nanjo, je napotila na ZZZS, da podajo vlogo za vračilo stroškov cepljenja. "Kaj več nisem mogla narediti, ker so mi na ZZZS povedali, da zahtevke sprejemajo, vendar jih še ne rešujejo, ker nimajo jasnih navodil," pojasnjuje Postružnikova. Takšno je bilo stanje v ponedeljek, 25. novembra, od tedaj naprej ni imela več vprašanj pacientov na to temo. 

Na ZZZS prejeli nekaj vlog

ZZZS je zlasti v preteklosti (pred 16. novembrom) prejel nekaj takšnih vlog, vendar jih je praviloma skladno z navodilom ministrstva za zdravje odstopil območnim enotam NIJZ ali drugim izvajalcem cepljenj, kjer so se osebe cepile.

Na ministrstvu za zdravje novih navodil, kako rešiti zaplet do danes niso dali, na ZZZS pa pravijo, da je NIJZ vloge za povračilo stroškov, ki so prispele tja, odstopil na območne enote ZZZS, kljub temu, da jih je ZZZS opozoril, da je v pripravi Splošni dogovor za pogodbeno leto 2020, ki bo po zagotovilih ministrstva za zdravje uredil financiranje cepljenja, ki ga izvaja NIJZ v breme ZZZS od 1. novembra 2019. 

Posvet pri zdravniku Zdravje Ministrstvo za zdravje uvaja spremembo, izkoristite jo

"Glede na navedeno ZZZS tovrstnih vlog ne bo več odstopal NIJZ, temveč jih bo vsebinsko obravnaval," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS. 

A glede možnosti povračila stroškov za samoplačniško cepljenje proti gripi neposredno pri ZZZS pri zavarovalnici poudarjajo, da je cepljenje proti gripi priporočljivo cepljenje in ne obvezno, zato ne sodi v obseg nujne medicinske pomoči in nujnega zdravljenja, ki je lahko predmet povračil s strani ZZZS. 

"Poleg tega so bila v nekaterih primerih samoplačniška cepljenja uveljavljena mimo postopka, ki je opredeljen v pravilniku ministrstva za zdravje (Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019), torej pri zdravniku, ki ni bil zavarovančev osebni zdravnik," poudarjajo pri ZZZS. "Osebni zdravnik je bil vse do 15. novembra na podlagi citiranega pravilnika edini pristojen za izvedbo tega cepljenja v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja."

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l V Sloveniji Zdravje Slab zgled: Podatek, ki kaže na zelo neodgovoren odnos do bolnikov

Poudarjajo, da je ZZZS na to, da nima pravne podlage za tovrstna povračila stroškov neposredno zavarovanim osebam,  ministrstvo za zdravje opozoril že v fazi javne obravnave pravilnika letos novembra kot tudi po uveljavitvi pravilnika 16. novembra 2016.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Naklonsky 08:38 03.december 2019.

    Očitno se Aleš Šabeder in Marjan Sušelj sploh ne pogovarjata ali ju pa ta tema ne zanima.