Zdravje > Aktualno
5409 ogledov

Ministrstvo za zdravje uvaja spremembo, izkoristite jo

Posvet pri zdravniku Shutterstock
Ponekod so morali plačati, kar ne velja več.

Z novembrom se je pri nas začelo cepljenje proti gripi, kjer pa za letos velja novost; za tiste, ki spadajo v skupino ogroženih, bo cepljenje brezplačno. "Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice," pojasnjujejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ). Stroške cepljenja za te ljudi  torej v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje proti gripi Gripa Zdravje Novosti okoli cepljenja proti gripi: To so ogroženi, ki bodo cepljeni zastonj

Ministrstvo dopolnilo pravilnik, po novem zastonj povsod

Dobrodošla novost je prinesla nekaj negodovanja, saj je sprva veljalo, da tem skupinam brezplačno cepljenje pripada le pri osebnem zdravniku. Ministrstvo za zdravje je zdaj to spremenilo, v najnovejšem predlogu k pravilniku progama cepljenja za leto 2019 ,ki so ga objavili danes, namreč piše, da "priporočljivo cepljenje proti gripi, ki se financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja izvajajo izbrani osebni zdravniki in drugi zdravniki na primarni ravni zdravstvenega varstva ter območne enote NIJZ."

Pravilo naj bi začelo veljati prihodnji teden, pristojni pa upajo, da se bo povečal delež cepljenih proti gripi, ki je v Sloveniji med nižjimi v Evropi, saj se je lani proti gripi cepilo manj kot pet odstotkov prebivalcev.

Delež cepljenih proti gripi je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono sicer nekoliko povišal, proti gripi se je cepilo 4,5 odstotkov slovenskega prebivalstva, v primerjavi s predhodno sezono, ko se je cepilo 4,1. Delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več se je tudi povišal in je znašal 12,9 odstotkov (v sezoni 2018/19 11,7).  

Sestava cepiva proti gripi za sezono 2019/20 vključuje 4 antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih SZO krožili v prihajajoči sezoni (antigeni podobni sevom: A/Brisbane/02/2018 (H1N1) (pandemski sev), A/Kansas/14/2017 (H3N2), B/Colorado/06/2017 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013  (Yamagata))

Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. "Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov," dodajajo na NIJZ. 

Cepljenje Gripa Zdravje Kaj se dogaja z letošnjim cepljenjem?

 
Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:36 15.november 2019.

    Če veste, da se cepivo za gripo izdeluje 2 leti, vam bo vse jasno. Sicer pa mi ni jasno zakaj se poslužujejo reklam za cepljenje za gripo, če pa že zdaj ko se cepi 10% ljudi, se pritožujejo vsi, da ...prikaži več je preveč gužve... kaj bi blo šele, da bi se ceplo 90% ljudi? Aja... pol bi mel pa poleg cepljenja še klinike polne zaradi hudih pocepivnih posledic, tako kot jih ima vsaj 20% cepljenih.