Zdravje > Aktualno
8571 ogledov

Kaj se dogaja z letošnjim cepljenjem?

Cepljenje Anže Petkovšek
Sestava cepiva proti gripi za to sezono vključuje štiri antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih WHO krožili v prihajajoči sezoni. Lansko cepivo učinkovitejše pri mlajših odraslih, slabše pri starejših...

Ker se cepljenje pri gripi običajno začne s prvim oktobrom - lani v tem času so na primer v javnosti celo zaokrožile novice, da cepiva že zmanjkuje - smo pristojne povprašali, kaj se dogaja. Kdaj se bo mogoče cepiti proti gripi, saj v prihodnjih tednih že lahko pričakujemo obolevanje prebivalcev? Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi, po ocenah vsako sezono zboli do deset odstotkov prebivalcev Slovenije. 

Povejmo, da je zanimanja za cepljenje proti gripi, predvsem po hudi gripi v sezoni 2017/18, vedno več; lani se je po podatkih NIJZ cepilo 94.049 ljudi, predlani  84.551 ljudi, sezono prej 62.830. Še ta podatek: Pred približno desetletjem se je cepilo skoraj 200.000 ljudi.

Mesec dni pozneje

Z Nacionalnega inštututa za javno zdravje ( NIJZ) so nam odgovorili, da se bo letošnje cepljenje začelo šele novembra. "Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Svetovna zdravstvena organizacija je letos precej kasneje kot običajno določila sestavo cepiva proti gripi, zato bomo z razdeljevanjem cepiva začeli kasneje kot lani," so za Žurnal24 pojasnili na NIJZ.

Po njihovem so v oktobru 2019 prejeli 100.000 odmerkov cepiva proti gripi, v novembru pričakujejo še dodatni 50.000 odmerkov. "V kolikor bi bilo povpraševanje večje, imamo možnost dodatnega naročila in dobave cepiva v decembru 2019," so dadali.

Diagnoza gripa Zdravje Diagnoza gripa: Odpirajo posebni oddelek za epidemije

Cepivo na osnovi podatkov WHO ustvarijo vsako leto znova

Seveda nas vsako leto zanima, kako je zdravilo učinkovalo v prejšnji sezoni, ali so ga znanstveniki v laboratorijih sploh zadeli. Sedanja cepiva proti gripi spodbujajo človeški imunski sistem k izdelavi protiteles, ki prepoznajo beljakovine na površini virusa influence, da imunski sistem lahko izvede učinkovit napad nanj. Na žalost virus gripe nenehno spreminja svoje površinske beljakovine, zato je treba vsako leto razvijati nova cepiva, učinkovita proti novim sevom. Raziskovalci so tako nekako ves čas korak za boleznijo.

Sestava cepiva proti gripi za sezono 2019/20 vključuje 4 antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih SZO krožili v prihajajoči sezoni (antigeni podobni sevom: A/Brisbane/02/2018 (H1N1) (pandemski sev), A/Kansas/14/2017 (H3N2), B/Colorado/06/2017 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013  (Yamagata))

Cepivo učinkovitejše pri mlajših odraslih, slabše pri starejših

Kot je znano, je v sezoni 2018/19 prevladoval  virus influence A(H1N1)pdm, redkeje virus influence A(H3N2). "Zaščitna učinkovitost je bila različna glede na podtip virusa influence (nekoliko nižja za A (H3N2) kot A (H1N1) pdm09. Združeni rezultati šestih evropskih študij so ugotovili 32 - 43 odstotna zaščitna učinkovitost (vse starostne skupine)," odgovarjajo na NIJZ in dodajajo, da je bila zaščitna učinkovitost boljša pri mlajših, odraslih osebah in slabša pri starejših.

Cepivo proti gripi je bilo prvič proizvedeno leta 1931 na piščančjih jajcih in so ga prvič uporabili ameriški vojaki leta 1940 med pripravami na drugo svetovno vojno. Za tem je hitro postalo jasno, da njegova uporaba vpliva na zmanjšanje smrtnosti in zmanjšanje števila primerov gripe.

Delež cepljenih proti gripi je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono povišal, proti gripi se je cepilo 4,5 odstotkov slovenskega prebivalstva, v primerjavi s predhodno sezono, ko se je cepilo 4,1. Delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več se je tudi povišal in je znašal 12,9 odstotkov (v sezoni 2018/19 11,7).  

gripa Znanost Zdravje Gripa le še preteklost? Izjemen preboj znanstvenikov

Cepiti se je treba vsako leto

Cepiti se je treba vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

V območnih ambulantah NIJZ bo cena cepljenja 14 EUR.

Cepljenje proti gripi ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. "Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov," dodajajo na NIJZ. 

Cepljenje proti gripi Kako bo letos? Zdravje Zato cepivo za gripo ni bilo učinkovito
Komentarjev 7
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 13:09 18.oktober 2019.

    Farmacevtske korporacije v laboratorijih vzgajajo nove gripa viruse, imajo trgovske potnike, ki pršijo te viruse gripe na javnih mestih, letališčih, železniških postajah, bolnicah šolah itd, tudi z letali jih pršijo vse za njihov biznis. V cepivih pa strupi od živega ...prikaži več srebra, aluminija do gnilobnih bakterij živali in fetusov.

  • Leon Dobnik 10:02 18.oktober 2019.

    Sam trikrat sem šu na to kemijo: prvič, zadnjič pa nikol več.

  • Rudman 09:56 18.oktober 2019.

    Vsa cepiva so totalno nepotrebna, ja tocno ste prebrali VSA. In niso cepiva ispodrinila bolezni ampak boljsi zivljenski pogoji. In prosim ne komentirajte pod mojim komentarjem, ce nimate pojma o imunskem sistemu in kako deluje. Rakavih bolnikov 200 let nazaj ...prikaži več ni bilo, alergij ni bilo, kronicnih bolezni ni bilo. Vsega tega ni bilo pred uvedbo obveznega cepljenja. To ne pomeni da ni bilo kaksnega primera bolezni, ampak so bile tako redke, ce primerjamo z danasnjih vrhunskim zdravstvenim sistemom.