Zdravje > Aktualno
3601 ogledov

Gripa le še preteklost? Izjemen preboj znanstvenikov

gripa Žurnal24 main
Bo gripi končno odklenkalo?

Avstralski znanstveniki so našli celice imunskega sistema, ki se učinkovito spopadajo z vsemi znanimi virusi gripe. To so označili za "izjemen preboj", ki bi lahko omogočil razvoj univerzalnega cepiva proti gripi.

"Virusi influence se stalno spreminjajo, da bi se izognili prepoznavi s strani našega imunskega sistema, in so zelo raznoliki, tako da je skoraj nemogoče predvideti in cepiti proti sevu, ki bo povzročil prihodnjo pandemijo gripe," je povedal raziskovalec z univerze v Melbournu.

Zaradi spreminjanja seva morajo cepivo redno spreminjati, pri čemer to ponuja omejeno zaščito, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zdaj pa so avstralski znanstveniki ugotovili, da posebne celice imunskega sistema, imenovane limfociti T, učinkovito delujejo proti vsem vrstam virusa. Te celice neposredno poiščejo in ubijejo celice, okužene z virusom gripe.

To so ugotovili s posebno tehniko, ki ločuje molekule na podlagi njihove mase. S tem so identificirali dele virusa, ki so skupni vsem njegovim sevom, in ugotovili, da limfociti T uspešno kljubujejo influenci A, B in C. Te limfocite ima več kot polovica svetovnega prebivalstva.

Univerzalno cepivo

Zdaj upajo, da bodo razvili univerzalno cepivo proti gripi, ki ga ne bi bilo treba spreminjati vsako leto, učinkovito pa bi bilo tudi pri ljudeh, ki nimajo teh limfocitov. S tem želijo zmanjšati vpliv pandemične in sezonske gripe po svetu. Ta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto zahteva več sto tisoč življenj. Nevarna je predvsem za starejše ljudi, otroke in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Srčni infarkt Zdravje Gripa: Teden dni po okužbi največje tveganje za srčni infarkt Zdravje Gripa: Poglejte, do kam je že prilezel graf

 

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:28 21.februar 2019.

    Bwahahhahahha!!! Čisto vsak človek že ima v sebi T celice, sicer ne bi preživel enega samcatega dneva na Zemlji. LOL! Zdej bodo prodajali naša lastna telesa. To je isto, kot bi prodajali kri, zato ker pač bi farmacija menila, da ...prikaži več človek nima krvi in jo je treba masovno prodajat. Jao jao!! Eni bodo spet padli na foro pa bodo potem bluzili, da človek nima T celic. Ozirom isto, kot bi rekli, da človek nima krvi.

  • cobra10 21:27 21.februar 2019.

    T-virus :)