Zdravje > Aktualno
2097 ogledov

Diagnoza gripa: Odpirajo posebni oddelek za epidemije

UKCLJ
Zdravnica tudi o tem, kako učinkovito je letošnje cepivo.

Zaradi povečanja števila ljudi z gripo in okužbami dihal, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, so dopoldne v Bolnici Petra Držaja UKC Ljubljana predstavili začasni oddelek za epidemije. Na infekcijski in interni kliniki bo namreč začelo primanjkovati postelj, zato se celotno osebje negovalne bolnišnica sedaj seli v Šiško, kjer bodo čez dva dni sprejeli prve bolnike.

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
Po besedah nadzorne zdravnice Andreje Kotar morajo biti pravočasno pripravljeni zaradi pričakovanega povečanja števila bolnikov v prihodnjem tednu. Največ jih pričakujejo v drugi polovici januarja in na začetku februarja. 

Na oddelku za epidemije, ki ga odpirajo že osmič in ga letos vodi klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, bo za bolnike z gripo in gripi podobnimi boleznimi na voljo 20 postelj. Lani je bil oddelek odprt skoraj tri mesece, zdravili so 210 pacientov s hudimi zapleti zaradi gripe in drugih respiratornih obolenj. 

Letošnja gripa podobna lanski

Prvi primer gripe so v UKC Ljubljana zabeležili 10. decembra, do danes so jih potrdili 80. Seveda so tukaj še druge respiratorne okužbe, kot je na primer respiratorni sincicijski virus, je dodala Kotarjeva. Kar se gripe tiče, po njenih besedah letos prevladuje podtip gripe A(H1N1) "Po podatkih je cepivo pokrilo ta sev, ki je letos najbolj razširjen," je dodala strokovnjakinja, ki še vedno svetuje cepljenje.  

K cepljenju proti gripi v UKC ves čas pozivajo tudi zaposlene, med katerimi so imeli lani 20-odstotno precepljenost. Za letos podatkov še ni, čeprav pričakujejo nekaj podobnega. 

Zdravnica je ob tem znova opozorila na ukrepe, s katerimi lahko preprečimo šrijenje virusov; od higiene kašlja, do umivanja in razkuževanja rok. Ob obisku v bolnišnico upoštevamo navodila, to je en zdravi obiskovalec. Majhnih otrok ne vodimo naokrog, sicer pa bodimo čim več v naravi, je še dodala epidemiologinja. 

gripa Zdravje Zaradi gripe omejili obiske

Gripa v Mariboru

Omejitev obiskov na eno zdravo osebo od danes vse do preklica velja tudi na vseh oddelkih klinike za interno medicino v Mariboru, potem ko so že v ponedeljek omejili obiske na eno zdravo odraslo osebo na tamkajšnji kliniki za pediatrijo in oddelku za nevrološke bolezni, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Obiske v mariborski porodnišnici priporočajo le možu oz. partnerju in sorojencem brez znakov virusnih obolenj in gripe, in sicer izključno v času obiskov od ponedeljka do petka od 10.30 do 11.30 in od 16. do 17. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 14. do 15. ure.

Obiskovalce prosijo, da dosledno upoštevajo omejitev obiskov, ob obisku v bolnišnici pa navodila zdravstvenih delavcev in tako pripomorejo k preprečitvi širjenja virusnih obolenj med bolniki in zaposlenimi.

Gripa Zdravje Zdravje Gripa: Tudi smrtni žrtvi
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice