Zdravje > Aktualno
6556 ogledov

Gripa: Tudi smrtni žrtvi

Gripa Anže Petkovšek
Virusna obolenja bodo med nami še tedne. Na sosednjem Hrvaškem naj bi dva človeka, obolela z gripo, umrla.

V zadnjih dneh so zaznali porast gripe; po podatkih slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bil v zadnjem tednu lanskega leta (od 24. do 30. decembra) obiskov bolnikov z akutnimi okužbami dihal in gripi podobno boleznijo v ambulantah javnega zdravstva zaradi praznikov nižji.

"Priliv vzorcev v laboratorije za testiranje na prisotnost virusov influence je ostal enak, saj so bili vzorci odvzeti pretežno v bolnišnicah," dodajajo na NIJZ-ju. Vzorci so izhajali iz skoraj vseh slovenskih regij.

Delež vzorcev, v katerih so dokazali influenco, je bil 16-odstoten, pri čemer gre v 98 odstotkih primerov za influenco tipa A. Na omenjenem inštitutu dodajajo, da kroži tudi precej drugih virusov, ki povzročajo obolenja dihal.

gripa Zdravje Zaradi gripe omejili obiske

Hrvaška: Dva smrtna primera

V sosednji Hrvaški je bilo do 30. decembra lani registriranih skupno 1125 obolelih s klinično sliko gripe. Vladimir Draženović z Nacionalnega centra za influenco pri Hrvaškem zavodu za javno zdravje je za Dnevnik.hr povedal, da razpolagajo s podatki o dveh smrtnih primerih pacientov, ki sta imela gripo, vendar da pa gripa ni uradno prijavljena kot vzrok smrti.

Prva žrtev je bil deček iz kraja Metković, druga pa 50-letni moški, ki je sredi decembra umrl v Zagrebu.

Tudi na Hrvaškem dominira virus gripe A, zlasti podtip H1N1. Zdi se, da so obolevanja v porastu, saj je bilo v prejšnjem tednu registriranih 120 novih primerov, kar je dvakrat več kot v tednu pred tem.

Evropa: Sezoni primerno

Slovenski NIJZ pri tem še dodaja, da je bilo poročil glede gripe iz evropski držav zaradi praznikov manj. "Gripa se širi sezoni primerno, o zelo visoki incidenci gripi podobne bolezni pa še ne poročajo. O višjem številu obolelih poročajo Gruzija, Ukrajina in Turčija." Povsod po Evropi močno prevladuje influenca tipa A.

Gripa Zdravje Gripa: Začenja se, zato že omejujejo obiske

Akutne okužbe dihal običajno dosežejo vrh v januarju ali februarju. Kot najbolj učinkovit način za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe, pristojni še vedno svetujejo cepljenje. Proti sezonski gripi se je cepljenje pri nas začelo 1. oktobra, še posebej pa ga priporočajo občutljivejšim skupinam, kot so starejši od 65 let, nosečnice, manjši otroci in kronični bolniki.

Kako ravnati v primeru, da je zbolel kdo od vaših bližnjih, kako se zaščititi, preberite v spodnji povezavi:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.