Zdravje > Aktualno
1060 ogledov

Gripa: Začenja se, zato že omejujejo obiske

Gripa Anže Petkovšek
Na obiske prihajajte popolnoma zdravi, sporočajo...

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da so v zadnjih dneh zaznali porast gripe influenca A in respiratornih okužb. Obiskovalce zato naprošajo, da upoštevajo higienske ukrepe, kar pomeni dosledno umivanje in razkuževanje rok. Zaradi okužb je na oddelkih dovoljen obisk ene odrasle osebe pri pacientu. Sicer gripa običajno najbolj udari februarja.

Gripo povzročajo virusi influence tipa A, B in C. Tip C je stabilen virus in ne povzroča epidemij, temveč blage okužbe dihal, ki jih po navadi prebolimo že v otroštvu. Tip A in B se ves čas spreminjata, zato nas protitelesa, če smo preboleli gripo, ne ščitijo pred boleznijo. Tip A je ponavadi odgovoren za pandemije, B za manjše izbruhe gripe.

Na obiske k sorodnikom naj prihajajo popolnoma zdravi, še sporočajo iz UKC Ljubljana. "Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja smo od petka (28. decembra) do ponedeljka zjutraj (31. decembra) v urgentni ambulanti za otroke in odrasle obravnavali skupno 111 pacientov (68 odraslih in 43 otrok). V bolnišnico smo sprejeli skupno 52 bolnikov, od tega 21 otrok in 31 odraslih bolnikov," so še pojasnili. 

Skrb za higieno izredno pomembna

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža celotno prebivalstvo, še posebno pa starejše ljudi, bolnike s kroničnimi  obolenji,  majhne otroke in nosečnice. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah lahko gripa poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Ob govorjenju, kihanju in kašljanju

Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami ob govorjenju, kihanju in kašljanju. Pogosto se okužimo preko onesnaženih površin. Bolnik z gripo kašlja in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin (kljuk, držal) in jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki. Oseba, ki se bo onesnaženih površin dotaknila, si bo prenesla virus na svoje roke in iz rok na obraz (ustnice, nosno sluznico, očesno veznico) in lahko tudi sama zbolela. Skrb za higieno rok je zato izredno pomembna.
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice