Zdravje > Aktualno
868 ogledov

Zaradi gripe omejili obiske

gripa Žurnal24 main
NIJZ: Širi se sezoni primerno.

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so sporočili, da od danes 4. januarja 2019 velja omejitev obiskov zaradi pojava gripe in drugih virusnih obolenj in sicer:

  • na internem in kirurškem ter oddelku za zdravstveno nego v celoti,
  • na pediatričnem oddelku je dovoljena prisotnost enega zdravega starša ali skrbnika,
  • na ginekološko-porodniškem oddelku je dovoljen obisk zdravega partnerja.

O povečanju bolnikov, ki so zboleli za gripo, so pred dnevi opozorili tudi iz največje bolnišnice v Sloveniji, kjer so že pred novim letom omejili obiske.

V UKC Ljubljana so pojasnili, da so zaznali porast gripe influenca A in respiratornih okužb, zato so obiskovalce pozvali k doslednješem upoštevanju higienskih ukrepov, kar pomeni natančno umivanje in razkuževanje rok. "Zaradi okužb je na oddelkih dovoljen obisk ene odrasle osebe pri pacientu," so zapisali.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem dodajajo, da se gripa "širi sezoni primerno." O visoki incidenci gripe in drugih virusnih boleznih iz držav v naši soseščini še ne poročajo, višje število obolelih pa v teh dneh zaznavajo v Gruziji, Turčiji in v Ukrajni.

Povsod po Evropi prevladuje influenca A

Tip C je stabilen virus in ne povzroča epidemij, temveč blage okužbe dihal, ki jih po navadi prebolimo že v otroštvu. Tip A in B se ves čas spreminjata, zato nas protitelesa, če smo preboleli gripo, ne ščitijo pred boleznijo. Tip A je ponavadi odgovoren za pandemije, B za manjše izbruhe gripe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice