Zdravje > Aktualno
4080 ogledov

Od prehlada do dihalne stiske

Respiratorni sincicijski virus
"Otroci s svežo okužbo dihal, ki kašljajo, ne spadajo v vrtec, ker lahko okužijo sovrstnike. Starši jim morajo zagotoviti drugačno varstvo," opozarja pediatrinja.

"Bližajo se meseci, ko bodo okužbe z respiratornimi virusi pogostejše," opozarja pediatrinja Irena Rojko na straneh Zdravstvenega doma Nova Gorica, kjer so želeli na respiratorne viruse opozoriti še pred njihovim pojavljanjem. 

Na Goriškem sicer zaenkrat še niso zaznali okužbe z RSV. "Tudi drugod po Sloveniji se okužbe z RSV še ne pojavljajo. Po poročilih, ki jih prejemam, kot pediatrinja v mreži za spremljanje akutnih okužb dihal in gripe, v zadnjih štirih tednih ni poročil o pojavu okužbe z RSV," nam je pojasnila Strokovna vodja Zdravstvenega doma Nova Gorica, pediatrinja prim. Lilijana Besednjak Kocijančič.

V sezoni 2015/2016 so se denimo okužbe po njeniih podatkih z RSV dosegle vrh v drugi polovici januarja, posamezni primeri pa so se pojavljali še v drugi polovici aprila.

Respiratorni sincicijski virus ali krajše RSV lahko povzroča od navadnega prehlada pri večini zdravih otrok in odraslih pa vse do resnejših okužb dihal kot je bronhiolitis, virusna pljučnica in ob tem dihalna stiska pri dojenčkih in malih otrocih. Posebej ogroženi so dojenčki do tretjega meseca starosti, prezgodaj rojeni otroci ter otroci s kronično pljučno boleznijo ali prirojeno srčno napako.

Irena Rojko, dr. med., spec. pediater

RSV je lahko po navedbah Irene Rojko izredno prenosljiv, širi se s telesnim stikom ter preko predmetov, pa tudi po zraku s kapljicami, na rokah in površinah pa preživi do 24 ur. Opisuje da se znaki okužbe sprva kažejo kot prehlad. Ko se virus razširi v spodnja dihala pa kot suh kašelj, težko in pospešeno dihanje, piskanje, tudi dihalni premori.

Ob tem opozarja, da za zdravljenje ni učinkovitega zdravila: "Zdravimo podporno s tekočinami, počitkom, občasno z zdravili za  širjenje dihalnih poti. Najhujše okužbe zahtevajo zdravljenje v bolnišnici, kjer otroku nudimo kisik in po potrebi podporo dihanja."

Kdaj k zdravniku

V Goriški regiji prav tako v tej sezoni še niso dokazali prisotnosti virusa gripe. "V zadnjih dveh sezonah je gripa dosegla vrh v januarju in februarju. Prve okužbe smo zaznali v mesecu decembru, v času, ko je tudi sicer veliko akutnih okužb dihal," pojasnjuje Lilijana Besednjak Kocijančič. Predvidoma bodo po njenih navedbah v ZD Nova Gorica 10. oktobra prejeli cepivo proti sezonski gripi in bodo pričeli s cepljenjem, ki je po njenih besedah edina učinkovita zaščita.

gripa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"V kolikor osebe zbolijo z za gripo značilnimi znaki, naj ostanejo doma in o bolezni obvestijo osebnega zdravnika, ki bo presodil, ali potrebujejo pregled," svetuje in dodaja, da nastopijo bolezenski znaki en do tri dni po okužbi. Pojavijo se nenadoma in so podobni tistim pri prehladu, a so hujši in trajajo dalj.

Povišano telesno temperaturo po njeniem opisu spremljajo glavobol, suh kašelj, izcedek iz nosu, kihanje, pekoča bolečina v grlu, vnetje očesne veznice, bolečine v mišicah in utrujenost. "Čeprav so dihala glavno mesto okužbe, znaki vnetja dihalnih poti v začetku niso izraženi. Pojavijo se šele, ko splošni znaki popuščajo," pravi.

Telesna temperatura se pri gripi običajno normalizira v treh so petih dneh: "V kolikor se telesna temperatura ne normalizira ali pa po nekaj dnevih ponovno poraste, obstaja možnost zapleta gripe. Zaradi sočasne bakterijske okužbe se v poteku viroze lahko razvije pljučnica, vnetje srednjega ušesa ali gnojno vnetje sinusov." Ob tem so po njenih izkušnjah ogrožene zlasti starejše osebe, kronični bolniki, dojenčki in nosečnice. 

Lilijana Besednjak Kocijančič opozarja, da lahko potekajo tudi druge respiratorne okužbe podobno kot gripa, zlasti pri otrocih: "Začnejo se običajno kot prehlad, na kar se poviša telesna temperatura."

Otroci s svežo okužbo dihal, ki kašljajo ne spadajo v vrtec, ker lahko okužijo sovrstnike. Starši jim morajo zagotoviti drugačno varstvo. Če ob prehladnih znakih poraste telesna temperatura, naj otrok ostane v domačem varstvu, naj miruje, uživa veliko toplih napitkov in lahko hrano bogato z vitaminom C. Povišano telesno temperaturo naj starši znižujejo z antipiretiki, v primeru zapletov se posvetujejo z otrokovim pediatrom.

Prim. Lilijana Besednjak Kocijančič, dr. med., spec. pediater

Ljubljana in Maribor

"Gripe pri nas še ni, v tem času se pojavljajo le respiratorna obolenja," pa so nam sporočili iz zdravstvenega doma Ljubljana. Večje število primerov okuženih z gripo se na njihovem območju navadno pojavlja v januarju, vrhunec gripe pa običajno beležijo v začetku februarja. 

"Trenutno na našem območju pojavov sezonske gripe še ni. Pojavljajo pa se že, glede na jesenski čas, virusne okužbe in prehladi," nam je pojasnila glavna medicinska sestra Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Milena Frankič. Obenem je dejala, da se bo tudi v njihovi ambulanti oktobra pričelo cepljenje proti sezonski gripi. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 12:46 01.oktober 2017.

    Una fora... otrok ne sme v vrtec, ker malo pokašljuje. Starši pa lahko gredo v službo in domov prinesejo vse živo. Gredo v trgovino, po ulici, v službo.... poberejo na tisoče bakterij in virusov, prenesejo na svojega "zdravega" otroka. Potem ...prikaži več pa so vsi histerični, ker se otrokov imunski sistem uči - tako kot se možgani učijo govorjenja. Pri histeriji pa pomagajo taki članki in nosofobični pediatri.