NIJZ popravil podatke o okuženih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na NIJZ sv preteklih dneh čistili s seznamov tiste, pri katerih so najprej s hitrim testom potrdili okužbo, nato pa jo s PCR testi ovrgli.
Oglej si celoten članek

Podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo v ponedeljek potrjenih 72 okužb manj, kot je bilo prvotno sporočenih v torek. Na NIJZ so namreč v preteklih dneh čistili s seznamov tiste, pri katerih so najprej s hitrim testom potrdili okužbo, nato pa jo s PCR testi ovrgli.

Covid-19 Kaos s testi v Kranju ni osamljen primer. Podobno tudi v Ormožu.

V torek so namreč sporočili, da je bilo v ponedeljek potrjenih 1619 okužb z novim koronavirusom, medtem ko iz današnjih podatkov, objavljenih na spletni strani NIJZ, izhaja, da je bilo potrjenih 1547 okužb. Za ostale dni v tednu večjih odstopanj v potrjenih primerih okužb ni.

V ponedeljek je namreč potekalo množično testiranje učiteljev s hitrimi antigenskimi testi. Ponekod so zabeležili visoke odstotke okuženih, zaradi česar so se odločili za dodatno preverjanje rezultatov testov, ki so bili večinoma negativni.

Covid-19 Večina najprej pozitivnih učiteljev je s PCR testi negativna

Na NIJZ so se odločili, da ročno izločijo vse primere, za katere so jih izvajalci testiranj obvestili, da gre za spremembo oz. razveljavitev testa, je v četrtek povedal vodja centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Poleg tega so epidemiologi predlagali, naj se nemudoma začne potrjevanje s PCR testi tistih pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov. Odgovor ministrstva za zdravje na ta predlog se pričakuje danes.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 01:34 6. Februar 2021.

    Res lepo, da so se spomnili! Nijz, če kdo, bi vi morali biti ažurni s številkami, ne da morajo mediji …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.