Zdravje > Aktualno
5094 ogledov

NIJZ popravil podatke o okuženih

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
Na NIJZ sv preteklih dneh čistili s seznamov tiste, pri katerih so najprej s hitrim testom potrdili okužbo, nato pa jo s PCR testi ovrgli.

Podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo v ponedeljek potrjenih 72 okužb manj, kot je bilo prvotno sporočenih v torek. Na NIJZ so namreč v preteklih dneh čistili s seznamov tiste, pri katerih so najprej s hitrim testom potrdili okužbo, nato pa jo s PCR testi ovrgli.

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Zdravje Kaos s testi v Kranju ni osamljen primer. Podobno tudi v Ormožu.

V torek so namreč sporočili, da je bilo v ponedeljek potrjenih 1619 okužb z novim koronavirusom, medtem ko iz današnjih podatkov, objavljenih na spletni strani NIJZ, izhaja, da je bilo potrjenih 1547 okužb. Za ostale dni v tednu večjih odstopanj v potrjenih primerih okužb ni.

V ponedeljek je namreč potekalo množično testiranje učiteljev s hitrimi antigenskimi testi. Ponekod so zabeležili visoke odstotke okuženih, zaradi česar so se odločili za dodatno preverjanje rezultatov testov, ki so bili večinoma negativni.

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Gorenjska Večina najprej pozitivnih učiteljev je s PCR testi negativna

Na NIJZ so se odločili, da ročno izločijo vse primere, za katere so jih izvajalci testiranj obvestili, da gre za spremembo oz. razveljavitev testa, je v četrtek povedal vodja centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Poleg tega so epidemiologi predlagali, naj se nemudoma začne potrjevanje s PCR testi tistih pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov. Odgovor ministrstva za zdravje na ta predlog se pričakuje danes.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:34 06.februar 2021.

    Res lepo, da so se spomnili! Nijz, če kdo, bi vi morali biti ažurni s številkami, ne da morajo mediji opozarjati, da popravite storjene napake. Sramota!

Sorodne novice