Gorenjska
6246 ogledov

Pojasnilo NIJZ-ja glede kaosa s testi

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
Včerajšnje hitro testiranje na Gorenjskem povzročilo velike skrbi, danes slika nekje povsem drugačna. Stroka pojasnjuje.

Poročali smo že, da je bilo po včerajšnjem hitrem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v Kranju pozitivnih primerov kar 146. Danes slika nekje precej drugačna. 

Največ pozitivnih testov med šolskim kadrom so v Kranju včeraj ugotovili na OŠ Stražišče, ugotovili so kar 22 pozitivnih sodelavcev. Posledično je bila danes v celoti zaprta Podružnična šola Besnica, polega tega pa so doma ostali še trije oddelki na centralni šoli ter 1 oddelek vrtca in 1 oddelek šole v Žabnici. Po današnjem ponovnem hitrem testiranju so rezultati veliko bolj obetavni. Tamkajšnji ravnatelj nam je povedal, da je bil obveščen o 19 negativnih testih izmed včeraj pozitivnimi, dva sta bila pozitivna. Za en rezultat še ni vedel. 

Zaplet ponovno postavlja kup dvomov glede zanesljivosti hitrih testov; nekaj vprašanj glede tega smo poslali na NIJZ. 

Bodo popravili rezultat včerajšnje statistike pozitivnih primerov, ki so precej poslabšali celotno epidemiološko sliko na Gorenjskem, glede na to, da so bili danes ponovljeni testi drugačni? Sami podatkov ne popravljajo, pojasnjujejo. "Če NIJZ izbrani osebni zdravnik ali zdravnik medicine dela, ki je na podlagi enega načina testiranja določil še drugi način testiranje in so rezultati različni, o tem obvesti NIJZ, NIJZ podatek popravil v dnevni statistiki. Sami pa ne moremo popravljati podatkov." 

Covid-19 v Sloveniji Gorenjska Kaos v Kranju zaradi hitrih testov
 
NIJZ pri tem poudarja, da je obravnava obeh testov na osnovi definicije prijave nalezljivih bolezni enakovredni, ponovno izpostavijo tudi upravičenost hitrih antigenskih testov. "Poudarjamo, da so z javnozdravstvenega vidika HAGT izjemno pomemben doprinos kapacitet testiranja v Sloveniji. Povišana dostopnost do hitrega in ponavljajočega testiranja s takojšnjim rezultatom je edini način, s katerim hitro identificiramo in umaknemo iz populacije okužene osebe. S HAGT identificiramo ravno tiste najbolj kužne (malo pred in 5 dni po pojavu simptomov), po navadi z blagimi simptomi, ki imajo največji potencial za prenos okužbe, saj bi brez tega rezultata nadaljevali njihove normalne socialne interakcije, delo, ..."

Po naših informacijah naj bi sicer o vrnitvi zaposlenih, ki so bili na drugem testiranju negativni, v šole odločali lokalni epidemiologi. Takšen primer se je zgodil v Škofji Loki. Na Osnovni šoli Škofja Loka - Center so namreč zaposlene testirali že v nedeljo in tudi pri njih je bilo veliko testov pozitivnih. Včeraj so tako pri vseh izvedli še PCR testiranje in na koncu potrdili le eno okužbo. Po navodilih tamkajšnjega epidemiologa so se tako učitelji z negativnimi testi danes že lahko vrnili na delo.

covid-19 koronavirus Covid-19 Zdravje Novo glede tako imenovanega slovenskega seva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar pantani
    pantani 07:38 03.februar 2021.

    To ni stroka,to je bruka. Vsi bi morali nemudoma odstopiti zaradi zavajanja,nesposobnosti in politikanstva!!!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 05:49 03.februar 2021.

    žal je taka "stroka" samo en kup plačancev in kriminalcev, ki jim bo prej ali slej sojeno. Sledijo navodilom, ki jih vodijo direkt v pekel.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 20:18 02.februar 2021.

    Tako pojasnilo s strani stroke res ni kaj dosti strokovno, niti ne odpravlja problema. Še več, obračajo ga v politiko in birokracijo. Ljudje pa visijo v zraku. Ali zmorete vsaj eno direktno besedo?! Taki testi ne veljajo, vsi v šolo ...prikaži več in vrtce, razen tudi v drugo potrjenih učiteljev. Dajmo, več življenja in prilagodljivosti situaciji.