Gorenjska
6685 ogledov

Kaos v Kranju zaradi hitrih testov

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Po včerajšnjem hitrem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je bilo v Kranju pozitivnih kar 146. Po današnjem ponovnem testiranju, ko je slika precej drugačna, pa se mnogi spet sprašujejo o zanesljivosti hitrih testov, ob tem pa tudi, ali bodo danes zaprti šolski oddleki ob današnjih negativnih rezultatih testov jutri ponovno odprti ali ne. Po naših informacijah o tem odločajo lokalni epidemiologi.

Največ pozitivnih testov med šolskim kadrom so v Kranju včeraj ugotovili na OŠ Stražišče. Kot je izpostavil tamkajšnji ravnatelj Pavel Srečnik, so ugotovili kar 22 pozitivnih sodelavcev. Posledično je bila danes v celoti zaprta Podružnična šola Besnica, polega tega pa so doma ostali še trije oddelki na centralni šoli ter 1 oddelek vrtca in 1 oddelek šole v Žabnici. Po današnjem ponovnem hitrem testiranju pa so do sedaj rezultati veliko bolj obetavni. Srečnik nam je povedal, da je bil obveščen o 20 negativnih hitrih testih izmed včeraj pozitivnimi, dva pa sta bila pozitivna, od tega en učitelj predmetne stopnje, ki ga trenutno ne potrebujejo, in eden iz tehničnega osebja. Do sedaj je prišlo tudi 9 rezultatov PCR testov, ki so bili prav tako negativni. Glede jutrišnjega pouka je povedal, da bo po posvetovanju z epidemiološko službo potekal enako kot danes, v četrtek pa se bodo vsi vrnili v šolo.

Vse to pa ponovno pod velik dvom postavlja zanesljivost hitrih testov, ki jih uporabljamo. Stroka je sicer v njihovo zanesljivost precej prepričana. Tako nam je direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura povedala, da so testi zelo zanesljivi in pozitiven rezultat pomeni, da so testirane osebe tudi res pozitivne.  Svoj dvom v hitre teste pa je po drugi strani izrazil ravnatelj največje kranjske šole OŠ Simona Jenka Rudolf Planinšek. Kot je dejal, dvomi v pravilnost rezultatov včerajšnjih testov. Ob tem pa je ponovno opozoril na težave, s katerimi se spopadajo v šolah: »Zahteve za varen pouk so po šolah tako rekoč nemogoče. Otrok ne moremo razporediti tako, da upoštevamo distanco. Enostavno imamo premalo kadra, da bi lahko zagotovili resen pouk, kadar pride do okužbe. Če vse poteka normalno, sicer lahko pouk korektno izpeljemo v prvi triadi, če se pojavijo težave z boleznijo, pa pride do izpada kadra in je to skoraj nemogoče.«

Ali bodo v primeru današnjega negativnega rezultata včeraj pozitivne učitelje odšteli iz včerajšnje statistike, še ni znano. So pa ti rezultati precej poslabšali celotno epidemiološko sliko na Gorenjskem. Tako se prav lahko zgodi, da bo regija ponovno pristala na črnem seznamu. Iz izkušenj, ki so jih imeli v Polzeli, kjer je bilo kar 15 učiteljev na hitrih testih pozitivnih, na ponovnem testiranju pa negativnih, se postavlja vprašanje, ali se bo enako kot pri njih zgodilo tudi v Kranju. Tamkajšnja ravnateljica je namreč pojasnila, da učiteljev ni mogla vzeti nazaj v službo, saj hitri test velja, kljub temu če so bili na ponovljenem PCR testu negativni.

Po naših informacijah naj bi o vrnitvi zaposlenih, ki so bili na drugem testiranju negativni, v šole odločali lokalni epidemiologi. Takšen primer se je zgodil v Škofji Loki. Na Osnovni šoli Škofja Loka - Center so namreč zaposlene testirali že v nedeljo in tudi pri njih je bilo veliko testov pozitivnih. Včeraj so tako pri vseh izvedli še PCR testiranje in na koncu potrdili le eno okužbo. Po navodilih tamkajšnjega epidemiologa so se tako učitelji z negativnimi testi danes že lahko vrnili na delo.

Komentarjev 2
  • mare.dr 16:11 02.februar 2021.

    To je bilo, ker test upošteva tudi lenobo učiteljev....... POJDITE ŽE DELAT !!!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 15:30 02.februar 2021.

    Hitri testi so imeli pozitiven učinek edino pri TRR dobaviteljih ,ki so zaslužili na hiter način ....in seveda prejemniki provizij iz vladnih hlevov .