Slovenija
49095 ogledov

Odpiranje šol: obeta se drama, na udaru doslej varna regija

Učilnica
Zaradi velikega števila pozitivnih hitrih testov med učitelji gorenjski regiji grozi zaprtje šol. Čeprav so bili še dan prej 15 odstotkov pod kriterijem, so danes skoraj čisto na meji. Sedemdnevno povprečje odkritih okužb znaša 134, da bi še šole lahko odprle, pa jih imajo lahko le 136. Od včeraj na danes je številka skočila s 116 na 134.

Večino učiteljev naj bi danes testirali še s PCR testi ali pa znova s hitrimi testi, ali jih bodo v primeru negativnega rezultata odšteli iz včerajšnje statistike, še ni znano. Prav tako ni znano, ali bodo preklicali karanteno za otroke, ki so bili v stiku z njimi. 

V obalno-kraški regiji lahko prihodnji teden pričakujejo odprtje šol. Včeraj so bili ravno na meji, danes pa je številka padla, sedemdnevno povprečje je 71 okužb, za odpiranje šol jih lahko imajo 76.

Precej zanesljivo se bodo šole odprle tudi v zasavski regiji, kjer imajo 30 okužb, mejnik je 37 okužb. Še včeraj so jih imeli povprečno 33. 

podatki covid epidemija | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Zelo blizu odprtja šol je tudi goriška, ki kriterij presega le še za eno okužbo, sedemdnevno povprečje ne sme biti višje od 77, trenutno jih imajo 78, še včeraj pa je bilo sedemdnevno povprečje kar 87.

"Opaziti je trend poslabševanje epidemiološke situacije v nekaterih regijah, še posebej med njimi izstopa gorenjska regija, kjer so včeraj imeli število dnevnih okužb 116, danes pa je bila ta številka že 134, kar je precejšnja sprememba," je poudarila vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. "Slabša je situacija tudi v koroški regiji, ki se je doslej najbolje držala. Včeraj je povprečje dnevnih okužb znašalo 31, danes že 35, zato ni več obarvana s črtami, ki so prikazovale, da bi potencialno lahko izpolnjevala pogoje za prehod v oranžno fazo. Meja za prehod v oranžno fazo je v koroški regiji postavljena pri 34, sedaj znaša sedemdnevno povprečje 35."

Slabše je tudi stanje v osrednjeslovenski regiji, kjer je dnevno povprečje včeraj znašalo 290, danes pa že 304.

Nekoliko boljše so razmere v goriški regiji, kjer znaša dnevno povprečje danes 78, spodbudnejše pa so tudi številke v obalno-kraški regiji. "Včeraj so bili s povprečjem 76 na meji, danes s številom 71 izpolnjujejo pogoje za prehod v rdečo fazo," je povedala Bratuša.

Vlada bo o zaprtju ali odprtju šol za prve tri razrede osnovne šole in vrtcev odločala v sredo na podlagi podatkov, ki bodo na voljo jutri. Prejšnji teden so sicer dokončno odločitev o zaprtju šol v zasavski in obalno-kraški regiji sprejeli v četrtek. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 17
  • Janez_53 18:23 02.februar 2021.

    A nas nekdo zajebava??? Iz dneva v dan se situacije "dramatično" spreminjajo!!!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:26 02.februar 2021.

    Vse skupaj je ena velika manipulacija s številkami. Danes na hitrem testu pozitivni so zajeti v statistiko hitrih testov. Naslednji dan se te iste ljudi ki so pozitivni tudi na pcr testu ponovno šteje v ststistiko. koliko je dvojno upoštevanih ...prikaži večh nihče ne spremlja. Statistika je stvar ki se jo lahko vedno predstavi tako kot nekomu ustreza. Nijz in covid sledilnik oba zavajata. Ker ne odštevajo tistih pcr testov ki so bili dan ali dva prej že upoštevani med hitrimi testi. Pika!!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:24 02.februar 2021.

    Pa res mi tem cifram sploh še lahko verjamemo? Tam kjer se je štrajkalo, se bodo sedaj kar čudežno šole odprle.