Gorenjska
10696 ogledov

Šok en teden po odprtju: Veliko pozitivnih, šola in več oddelkov v karanteni

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Po naših informacijah rezultati včerajšnjega testiranja zaposlenih v šolah niso spodbudni.

Včerajšnje hitro testiranje zaposlenih v šolah v Kranju je mnoge negativno presenetil. To nam je potrdila tudi direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura. Od 1090 testiranih jih je bilo pozitivnih 146, kar je dobrih 13 odstotkov. Pred tednom dni je bilo pri istem številu testiranih pozitivnih le 7. V celotni državi so sicer opravili 18.080 testov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in potrdili 240 okužb. Delež pozitivnih izvidov je bil tako 1,3-odstoten, kar je podobno kot pred tednom dni.  Po besedah Gantar Žurove so testi zelo zanesljivi in pozitiven rezultat pomeni, da so testirane osebe tusi res pozitivne. Po naših informacijah so tako danes otroci v nekaterih šolah ostali doma. Pozitivne šolske delavce bodo ponovno testirali, da bodo dobili bolj zanesljive podatke. 

"Na naši šoli je bilo skupaj s podružnicami 22 pozitivnih izidov. Vsi so danes ob 9.00 vabljeni na PCR test. Zaprli smo podružnično šolo v Besnici, 3 oddelke na centralni šoli in 1 oddelek vrtca in 1 oddelek šole v Žabnici. Delo poteka v oddelkih šole na daljavo," nam je povedal ravnatelj OŠ Stražišče Pavel Srečnik. Po do sedaj znanih podatkih, naj bi bilo po današnjem ponovnem testiranju negativnih 13, na rezultate ostalih še čakajo.

Na OŠ Matije Čopa je bilo včeraj pozitivnih 6 zaposlenih, od tega 2 učiteljici. "Pouk zaenkrat poteka normalno. Razen en oddelek ima danes pouk na daljavo, ker čakamo ponovni rezultat ene od učiteljic. Danes gredo vsi zaposleni, ki so bili pozitivni, še enkrat na test PCR," pravi v. d. ravnateljice Milena Čuden.

Se je pa koronavirus pojavil med učenci Osnovne šole Simona Jenka Kranj. Tako so štirje oddelki v karanteni, pouk pa poteka na daljavo. V karanteni je tudi en oddelek vrtca, ki deluje ob šoli. "Na hitrih testih so bili včeraj pozitivni 3 učitelji. Ena učiteljicva je že včeraj ponovno opravila PCR test, ki je bil negativen, ostale tri pa bodo ponovno testirali danes. Imam pa tudi dve učiteljici, ki sta zboleli in bili pozitivni pred 3 meseci in sta bili na tokratnem testiranju spet pozitivni," je pojasnil ravnatelj OŠ Simona Jenka Kranj Rudolf Planinšek in ob tem izrazil dvom v hitre teste. Poleg tega pa je poudaril, da je organizacija pouka v takšnih razmerah težka. "Zahteve za varen pouk so po šolah tako rekoč nemogoče. Otrok ne moremo razporediti tako, da upoštevamo distanco. Enostavno imamo premalo kadra, da bi lahko zagotovili resen pouk, kadar pride do okužbe. Če vse poteka normalno, sicer lahko pouk korektno izpeljemo v prvi triadi, če se pojavijo težave z boleznijo, pa pride do izpada kadra in je to skoraj nemogoče."

Boljše novice prihajajo iz OŠ Jakoba Aljaža. Kot je zapisal tamkajšnji ravnatelj Jože Povšin, na njihovi šoli na srečo nimajo zaprtih razredov in pouk poteka normalno.

So pa včerajšnji rezultati testiranj na Gorenjskem kljub temu skrb vzbujajoči. Sedemdnevno število okuženih je namreč od včeraj precej poskočilo in lahko se celo zgodi, da bo Gorenjska prihodnji teden spet pristala na črnem seznamu, posledično pa to pomeni novo zapiranje.

Komentarjev 12
  • mamax 11:36 02.februar 2021.

    Vsa čast babici. Vse več je ozaveščenih in so spregledali, kaj nam vsiljuje okupatorji in fašisti. https://fb.watch/3oU-U1oOje/

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 11:09 02.februar 2021.

    Že na začetku krize je Kranj vodil po okužbah, tudi takrat so bili v veliki meri vpleteni šolniki, zbornica med odmorom deluje, toliko, da jim je moral v bran celo Štrukelj. Toliko so pametni in preplačani, da jim že škoduje. ...prikaži več In imajo res hudo velik delež tujih delavcev iz Bosne, Srbije in še več Albanije. A to tudi v nekaterih drugih krajih, pa ni take panike.

  • Decko 09:00 02.februar 2021.

    Prejšna leta , ko so v tem obdobju viroz bili razredi skoraj prazni in se ni noben obremenjeval, zdej pa za vsak drek doma čepimo. Tud prej so umirali za radi gripe, raka itd. ,