Gorenjska
1133 ogledov

Večina najprej pozitivnih učiteljev je s PCR testi negativna

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
PCR testi kranjskih šolnikov so večinoma negativni.

Torkovo ponovno testiranje zaposlenih v šolah in vrtcih na širšem območju Kranja, kjer je bilo v ponedeljek kar 13,3 odstotka testiranih na hitrih testih pozitivnih na novi koronavirus, prinaša večinoma negativne izvide tako ponovljenih hitrih testov kot tudi PCR testov. Nekateri otroci so se tako danes že lahko vrnili v vrtce in šole.

Od 22 le dva pozitivna

Na Osnovni šoli Stražišče, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju 22 zaposlenih pozitivnih, je ponovno testiranje pokazalo dve okužbi, in sicer eno pri nepedagoškem delavcu ter drugo pri učitelju predmetne stopnje. Ostalih 20 je prejelo negativne rezultate ponovljenega hitrega testa, 15 pa tudi negativne rezultate PCR testa, medtem ko jih pet na izvide še čaka in naj bi jih prejelo tekom dopoldneva.

Covid-19 v Sloveniji Gorenjska Kaos v Kranju zaradi hitrih testov

Kot kaže, se bo vseh 20 pedagoških delavcev v četrtek lahko vrnilo na delo v šolo in vrtec. Ker še nimajo vseh rezultatov oziroma so bili ti prepozni, so tisti oddelki, ki so po ponedeljkovem testiranju morali v karanteno, tudi danes ostali pri pouku na daljavo. Doma je ostalo 150 otrok prve triade in 77 vrtčevskih otrok, je povedal ravnatelj Pavel Srečnik.

Odločitev prepuščena zdravnikom

Ob tem so se pojavile polemike, ali se kljub negativnemu kontrolnemu PCR testu učitelji sploh lahko vrnejo v razrede, saj je odločitev o tem prepuščena posameznim zdravnikom. "Zaradi nejasnosti sem v torek klical epidemiologinjo in jo prosil, naj pove, kako je s tem, da vemo, kako ravnati. Povedala je, da gre lahko, kdor je na PCR testu negativen, delat," je pojasnil Srečnik.

Testiranje za covid-19 v Kranju Covid-19 Gorenjska Pojasnilo NIJZ-ja glede kaosa s testi

Z epidemiologinjo so se posvetovali tudi v Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor, kjer je bilo na ponedeljkovem testiranju 12 pozitivnih. Pomočnica ravnatelja Petra Lesjak je zaenkrat prejela negativne izvide PCR testov za 10 izmed njih, dva pa še čaka. Na podlagi v torek zvečer prejetih rezultatov so danes že ponovno v šoli vsi oddelki vrtcev in podružničnih šol, trije oddelki na matični šoli pa zaradi čakanja na rezultate danes še ostajajo v karanteni.

covid-19 slovenija šola | Avtor: Profimedia Profimedia

V Kranjskih vrtcih klicali starše številnih otrok

Tudi v Kranjskih vrtcih so v torek zvečer klicali starše številnih otrok, da se lahko danes vrnejo v vrtec. Zaradi ponedeljkovih pozitivnih rezultatov na hitrih testih pri 17 zaposlenih so v karanteno poslali 126 otrok v desetih oddelkih. Rezultati torkovega dodatnega testiranja pa so pri 12 zaposlenih pokazali negativen izvid in ti so se danes že vrnili v službo, je za STA povedala ravnateljica Tea Dolinar.

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Kaos v šolah: Kaj se bo odpiralo in kaj zapiralo?

Otroci šestih od desetih oddelkov, ki so bili v torek zaprti, so se tako danes vrnili v vrtec, še za dva oddelka pa Dolinarjeva računa, da se bosta lahko vrnila v četrtek. Trije zaposleni so imeli namreč drugi hiter test negativen, čakajo pa še rezultat PCR testa in so danes doma. Dva zaposlena pa se dodatnega testiranja po odločitvi zdravnika nista udeležila, tako bosta dva oddelka ostala v karanteni.

Ravnatelji si ne predstavljajo še enega takega ponedeljka

Ravnatelji si ne predstavljajo še enega takšnega ponedeljka in torka, zato upajo na ureditev situacije s strani države. "Iz dneva v dan ravnatelji, učitelji, starši in otroci do večera čakamo, ali bo pouk v šoli ali ne bo. To je norišnica in tako ne gre naprej," je izpostavil Srečnik. Da je takšno stanje nevzdržno, je opozorila tudi Dolinarjeva.

Poleg tega jih sedaj skrbi še, da bi zaradi lažnega preplaha, ki so ga je povzročili ponedeljkovi izvidi, na Gorenjskem zaprli šole in bi tudi prva triada ponovno prešla na pouk na daljavo. Visoko število ponedeljkovih pozitivnih testov, ki so se sedaj večinoma izkazali za lažno pozitivne, je namreč glede na Sledilnik za covid-19 epidemiološko sliko Gorenjske, ki je bila prej stabilna na sredini rdeče faze, skokovito dvignila na mejo s črno fazo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • sam0 13:15 03.februar 2021.

    Res se čudim, da tem hitrim testom kdo ne naredi konec. Da se ne najde kdo, seveda z uplivom in gre v tožbo zoper kvalitete oz. zavajanjem glede pozitivnost na covid. Zaradi teh zavajajočih rezultatov je cela država zaprta,... Če ...prikaži več Beovićeva pravi, da je pač igra številk potem odprimo gospodarstvo.

  • frenkprenk 11:32 03.februar 2021.

    Po covid sledilniku ima Švedska še vedno boljše rezultate kot Slovenija. Po vseh kriterijih. Zakaj to nihče ne objavi?

  • Janez_53 10:51 03.februar 2021.

    A bo kdo vendarle končal to norost??? A RES NE UVIDITE, DA JE PO VSEH OBJAVLJENIH PODATKIH JASNO, DA SO TI KUPLJENI HITRI TESTI ENOSTAVEN NATEG??? Kdo vse je imel koristi od tega? Poleg prefriganih posrednikov seveda?