NIJZ: Tako je po svetu in pri nas

Čeprav so ponekod, na primer na Portugalskem ali Finskem barve že svetlejše, a so absolutni indikatorji pandemije še vedno visoki.
Oglej si celoten članek

Ob 2.007 opravljenih PCR testih je bilo v torek v naši državi potrjenih 398 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okužb 19,8 odstoten. 

Regijsko je epidemiološka situacija po podatkih Sledilnika še vedno najslabša v zasavski in primorsko-notranjski regiji, medtem ko je najboljša situacija v pomurski in obalno-kraški regiji.

Foto: Ukom Število obolelih oziroma incidenca prijavljenih primerov v svetu narašča, je na vladni novinarski konferenci ocenila epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Eva Grilc.

Pomembno žarišče so tudi evropske države, kjer se sicer v nekaterih državah situacija izboljšuje-

Čeprav so ponekod, na primer na Portugalskem ali Finskem barve že svetlejše, a so absolutni indikatorji pandemije še vedno visoki. Po mnenju Grilčeve je dobro, da se 14-dnevna pojavnost okužb počasi znižuje, manj dobro pa je, da nekaj držav še vedno poroča o tem, da ta v določenih starostnih skupinah še vedno narašča. "Slabši so tudi podatki o stopnji hospitalizacije, saj je ta v kar 20 državah, med njimi tudi v Sloveniji, še vedno visoka,"  je dejala Grilčeva.  

"Slovenija se nahaja v skupini 16. držav, kjer so trendi glede umrljivosti bolj ugodni oziroma nekoliko upadajo."

Foto: Ukom

V Sloveniji smo sicer s PCR-testi testirali že več kot milijon oseb, s HAGT-testi pa že preko dva milijona. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh znaša 437.

Covid-19 Takšno je stanje na Hrvaškem

Glede na ankete je najverjetnejša lokacija prenosa okužbe družina oziroma skupno gospodinjstvo. Delovno mesto je na drugem mestu, nato sledijo zasebna druženja, izobraževalne ustanove in trgovine. "Več kot tretjina še vedno predstavlja neznan vir okužbe, je poudarila Grilčeva. 

Največje breme okužb v zadnjem dvotedenskem obdobju je v starostnih skupinah od 35 do 44 in od 45 do 54 let, precej jih je tudi v skupini od 15 do 24 let. Po njenih besedah so se pa razmere v domovih za starejše po opravljenih cepljenjih precej izboljšale, tako da beležijo le manjše število primerov novih okužb, predvsem pa znatno manjše število smrti.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo na medicinski fakulteti  sta od začetka podrobneje pregledala 6059 vzorcev, pri katerih so zabeležili 47 različic virusa, med katerimi z več kot polovico prevladuje angleška, ki se še dodatno širi in bo po pričakovanjih stroke sčasoma prevladala.

Okoli nove, tako imenovane indijske različice, je malo znanega, je še povedala predstavnica NIJZ-ja. "Ne vemo ali je res bolj kužen in morda povzroča težjo klinično sliko ter višjo smrtnost. V zadnjem času je sum na prve primere tega seva tudi v Evropi, v severni Italiji in na Portugalskem. Za Italijo je znano, da gre za Indijca, ki sta bila nedavno v Indiji in sta se vrnila v Italijo, kjer sta pozneje zbolela," je dejala.

Foto: Epa Indija koronavirus

Zaradi skokovitega porasta okužb, ki ga deloma pripisujejo novi različici virusa, je je covid-19 v Indiji po zadnjih podatkih zahteval več kot 200.000 smrtnih žrtev, od tega skoraj 3300 v zadnjem dnevu, kar je največ doslej v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so zabeležili še 360.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni prirast okužb na svetu.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:05 28. April 2021.

    Za te informacije, ne rabimo ne novinarskih konferenc, ne NIJZ...IJS. Vse, bolj verodostojne podatke je mogoče dobiti z malo googlanja...TISTIH, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.