Slovenija
24269 ogledov

Novi podatki: Na podlagi teh številk bo popoldan odločala vlada!

Covid-19
Število aktivnih primerov se je zmanjšalo.

Ob 2.007 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 398 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okužb 19,8 odstoten. 

Poleg tega je bilo opravljenih tudi 4.143 hitrih testov, vendar ni podatkov o tem, koliko je pozitivnih. Število aktivnih primerov se je s tem zmanjšalo na 9.278. 

V primerjavi s prejšnjim torkom, ko je bilo potrjenih 1.037 novih okužb, to pomeni več kot 60 odstotkov manj pozitivnih testov, a je treba pri tem povedati, da je bilo zaradi praznika opravljenih tudi za približno 60 odstotkov manj PCR testov. 

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se trenutno nahajamo v oranžni fazi, kar pomeni, da sta tako sedemdnevno povprečje okužb kot število hospitaliziranih bolnikov nižje od 1000. Da bi se spustili v rumeno fazo, bi morali imeti povprečno v zadnjih sedmih dneh manj kot 600 okužb in v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov. 

Sedemdnevno povprečje se je zaradi praznikov spustilo na 612.

Vlada o ukrepih še danes popoldan

Vlada bo o ukrepih na podlagi današnjih številk predvidoma odločala danes popoldan. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za STA napovedal možnost, da bi svetovalna skupina predlagala zaostritve glede na slabe trende. Kot dejavnik tveganja za poslabšanje razmer je navedel tudi včerajšnje množične proteste. 

Vlada Aleš Hojs Covid-19 Slovenija Vlada o ukrepih: Zaostritev zaradi protestov in slabih trendov?

Inštitut Jožef Štefan v svoji zadnji Prognozi širjenja covid-19 v Sloveniji ugotavlja, da epidemija ne upada več, ampak stagnira.

Reprodukcijsko število, ki je po zaprtju države padlo že na 0,83 se je spet dvignilo in je sedaj ocenjeno na približno R= 1,0. To pomeni, da ena okužena oseba prenese virus na približno eno osebo, kar pomeni, da epidemija ne pada več, ampak ostaja na enaki ravni. 

mestni utrip Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Slabe novice, epidemija ne upada več!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Ender3 15:33 28.april 2021.

    Ko se že pri odločanju, naj si ogledajo ta podatek, samo v razmislek, ker to so za nas, s takšno vlado zgolj sanje, morda upanje 😎 https://insajder.com/svet/po-odmerek-pfizerja-kar-brez-prijavljanja-vse-do-20-ure-zvecer

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:50 28.april 2021.

    Če so se otroci prek zoom učili pol leta, zakaj vlada ne zaseda prek zoom? Se vsak zase vozi na brdo na vodo in sendviče, pa dnevnice in Korona dodatke....

  • Ender3 11:36 28.april 2021.

    Treba bo nanovo priredit številke, da se bo znova ukrepalo. Brise se jemlje odvisno od delavnika ne zaradi prisotnosti virusa, hitre teste pa malo za zapravljenje denarja in časa izvajalcev. Cepivo počasi priteka, kakšne bolj masovne vakcinacije pa se ne ...prikaži več načrtuje. To je trenutna slika ne/soočanja z epidemijo. Sramotno je imeti takšno nekompetentno vlado, ki ščiti svoje interese ne pa zdravje državljanov.