Slovenija
8351 ogledov

Najnovejša prognoza: Slabe novice, epidemija ne upada več!

mestni utrip Saša Despot
Reprodukcijsko število se je zvišalo na R=1,0.

Inštitut Jožef Štefan v svoji zadnji Prognozi širjenja covid-19 v Sloveniji ugotavlja, da epidemija ne upada več, ampak stagnira.

"Epidemija predvidoma stagnira," pišejo pri IJS. Reprodukcijsko število, ki je po zaprtju države padlo že na 0,83 se je spet dvignilo in je sedaj ocenjeno na približno R= 1,0. To pomeni, da ena okužena oseba prenese virus na približno eno osebo, kar pomeni, da epidemija ne pada več, ampak ostaja na enaki ravni. 

 | Avtor:

Da epidemija ne upada več, kaže tudi prisotnost sars-cov-2 v odpadnih vodah slovenskih čistilnih naprav. Podatki o prisotnosti virusa v odpadnih vodah so sicer zanimivi, ker kažejo realno sliko o okužbah v aktualnem trenutku, ki jo s PCR testi zaznamo šele nekaj dni pozneje.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 703. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec. 

Pri oceni reprodukcijskega števila so pri IJS upoštevali tudi vpliv prekuževanja in cepljenja. Prav tako so upoštevali, da je najbolj razširjena angleška različica virusa bolj kužba in ima slabši potek bolezni, kar pomeni več hospitalizacij in smrti.

 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:

Trenutno smo v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ender3 10:01 28.april 2021.

    Epidemija se očitno vodi, kontrolira centralno, na sestankih na Brdu in s podporo manipulantov IJS. Bedniki nekredibilni, sodbo vam bo pisal narod sam.

  • sandi76 09:50 28.april 2021.

    Kaj cepljenje ima tudi praznike in dopuste ?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:21 28.april 2021.

    "strokovnjak" Cefizelj Beri Cizelj je prodana duša vlade zato da ga po KPK 7 se pustijo delat. Je zrel za penzijo a kljub temu številke premetava po papirju kot mu JJ naroča.