Slovenija
34342 ogledov

Vlada o ukrepih: Zaostritev zaradi protestov in slabih trendov?

Vlada Aleš Hojs Vlada RS
Strokovna skupina bi zaradi zaradi slabih trendov po besedah Hojsa lahko predlagala zaostritve.

Vlada bo popoldan, kot vsako sredo obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere, na podlagi katerih bo sprejela morebitne ukrepe. Predsednik vlade Janez Janša je kritičen do včerajšnjih protivladnih protestov v Ljubljani, kjer se je kljub veljavnim omejitvam po oceni policije zbralo približno deset tisoč ljudi. 

Janša je v odzivu na Twitterju zapisal: "Ob preko deset tisoč aktivnih okužbah covid-19 v državi in epidemiološki omejitvi zbiranja do deset ljudi bo današnje množično širjenje virusa v naslednjih tednih povzročilo na stotine resno bolnih in mrtvih."

Vlada je sicer že v ponedeljek na dopisni seji sprejela spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19, s katerimi se danes ukinjajo kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo.

Kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo po poročanju STA torej od danes ne bo več, na meji z Madžarsko pa ostajajo.

Pri vstopu v Slovenijo se bodo doslej priznavali tudi PCR testi, če so opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Doslej so se priznavali PCR testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Z rdečega seznama držav EU in schengenskega območja je poslej črtana Finska, spremembe so pri administrativnih enotah Grčije, Španije in Norveške, na seznam sta dodani Malta in portugalska avtonomna regija Azori. Na rdeči seznam tretjih držav so dodani Bahami, črtajo pa se Sveta Lucija, Antigva in Barbuda ter Dominikanska republika.

"Spremembe, če bo svetovalna skupina predlagala zaostritve"

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za STA napovedal, da drugih predlogov sprememb odlokov, ki so v pristojnosti njegovega ministrstva, ta teden ne bo predlagal.

"Razen če bo svetovalna skupina predlagala kakšne zaostritve glede na slabe trende," je navedel, ob tem pa kot dejavnik tveganja za poslabšanje razmere navedel tudi množične nezakonite proteste. Omejitev zbiranja namreč ostaja.

IJS: Epidemija stagnira

Podatki za ponedeljek kažejo, da je stopnja okužb še vedno visoka. Po zadnjih podatkih sta se obe krivulji - tako za povprečje sedemnevnih okužb kot število hospitaliziranih, znova nekoliko odbili navzgor

Maske Slaba novica Slovenija Slaba novica - spet skok odstotka okuženih

Inštitut Jožef Štefan v svoji Prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji ugotavlja, da epidemija stagnira. Potem, ko smo reprodukcijsko število uspeli spustiti že na 0,83, je sedaj ocenjeno na R=1,0, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na približno eno osebo, epidemija pa ne upada več, ampak ostaja na enaki ravni. 

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 53
  • boristavcar 16:01 29.april 2021.

    https://novice.svet24.si/clanek/novice/svet/60890ae44bbc6/po-velikem-koncertu-v-barceloni-okuzenih-le-sest-ljudi

  • Avatar Leon
    Leon 13:03 28.april 2021.

    Vsakega državljana je država zadolžila že za 20.000 evrov.... Vsak državljan Republike Slovenije je bil konec lanskega leta dolžan že 19.247 evrov, do konca tega leta pa bo njegov dolg prvič v 30-letni zgodovini presegel 20 tisočakov. necenzurirano.si

  • dusan11 12:07 28.april 2021.

    Gnoji levi