Nosečnicam svetujejo cepljenje proti oslovskemu kašlju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Precepljenost proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji še vedno relativno visoka in zagotavlja varnost, čeprav se v zadnjih letih zmanjšuje. Za zaščito dojenčkov do šestega meseca starosti kljub temu priporočajo cepljenje nosečnic, saj se okužba lahko prenese na otroka.
Oglej si celoten članek

"Ginekologinja mi je svetovala cepljenje proti oslovskemu kašlju," pravi noseča braka. "Dejala mi je, da je precepljenost proti oslovskemu kašlju pri otrocih nizka, zato je bolje, da se zaradi varnosti cepim."

PREBERITE ŠE: 

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja nosečnicam cepljenje proti oslovskemu kašlju priporočajo v tretjem trimestru ob vsaki nosečnosti, a ne zaradi nizke precepljenosti, temveč zaradi zaščite novorojenčka.

Zaščita novorojenčkov

Foto: Profimedia Oslovski kašelj "Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju je priporočljivo za zaščito novorojenčkov oz. dojenčkov, za obdobje, preden jih zaščitimo s cepljenjem in ne zaradi nizke precepljenosti otrok," pravi dr. Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "V tem najzgodnejšem obdobju je oslovski kašelj najbolj nevaren."

Poudarja, da je cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju zelo varno in predvsem pomembno za zaščito novorojenčka, saj se okužba lahko prenese nanj. 

Optimalen čas cepljenja je med 28. in 36. tednom mosečnosti, za tiste nosečnice, ki v odrasli dobi še niso prejele poživitvenega odmerka proti oslovskemu kašlju. 

Precepljenost je zadovoljiva, a pada

Precepljenost proti oslovskemu kašlju je sicer v Sloveniji zadovoljiva, a se zmanjšuje. "Precepljenost proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji relativno visoka, okrog 95 odstotna," pravi Grgič Vitkova. 

Precepljenost s tremi odmerki cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlu, hemofilusu influence tipa b in otroške paralize je v letu 2015 znašala 94,8 odstotka. "Precepljenost je bila v šestih regijah višja od 95 odstotkov, nižja pa vljubljanski, koprski in mariborski regiji," navajajo pri NIJZ.

Statistični podatki kažejo tudi, da se iz leta v leto zmanjšuje. Medtem ko je še leta 2016 znašala 96,8 odstotka, se je v letu 2015 zmanjšala na pod 95 odstotkov.  Foto: NIJZ Precepljenost proti oslovskemu kašlju Foto: NIJZ Precepljenost proti oslovskemu kašlju

 

 

 

 

 

 

"Menimo, da je bil delež cepljenih otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusuinfluence tipa b in otroški paralizi v letu 2015 v večini regij še vedno zadosten in da je s tem zagotovljena tudi solidna kolektivna imunost," ugotavljajo pri NIJZ. 

Najbolj ogroženi do šestega meseca

S primerjavo števila obveznikov za cepljenje, ki so jih poročali izvajalci in številom živorojenih otrok iz Centralnega registra prebivalstva, rojenih v enakem časovnem obdobju, so ugotovili, da je bilo v oceno precepljenosti zajetih večina vseh obveznikov.

"Precepljenost proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b in otroškiparalizi v Sloveniji je v zadnjih desetih letih (2006 - 2015) sicer relativno visoka, vendar pa sev zadnjih letih nekoliko znižuje," pravijo pri NIJZ.

Oslovski kašelj je bolezen otrok in odraslih, ter se pojavlja tudi v obliki epidemij. "Največja smrtnost in najtežji potek bolezni je pri otrocih mlajših od 6 mesecev," razlagajo pri NIJZ. "V zadnjem času se bolezen pogosto pojavlja tudi pri mladostnikih in odraslih, ki so lahko vir okužbe za najbolj ogroženo skupino otrok."

Foto: Profimedia Oslovski kašelj dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:59 15. Februar 2017.

    Je***** vas precepljenost!!!... kaj ima precepljenost veze s osebno zaščito? Ko se cepilofanatiki ravno obešajo na foro od varnostnega pasu... …

  • 14:31 15. Februar 2017.

    Kdor hoče naj se cepi, magari vsako leto za vse možne stvari, kdor pa se noče cepit, naj se pa …

  • 12:38 15. Februar 2017.

    najboljše, da se cela žlahta cepi, ker se že dolgo niso :D<br /><br />Mama je cepljena, otrok je cepljen in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.