Zdravje > Aktualno
454 ogledov

Nosečnicam svetujejo cepljenje proti oslovskemu kašlju

Oslovski kašelj Profimedias
Precepljenost proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji še vedno relativno visoka in zagotavlja varnost, čeprav se v zadnjih letih zmanjšuje. Za zaščito dojenčkov do šestega meseca starosti kljub temu priporočajo cepljenje nosečnic, saj se okužba lahko prenese na otroka.

"Ginekologinja mi je svetovala cepljenje proti oslovskemu kašlju," pravi noseča braka. "Dejala mi je, da je precepljenost proti oslovskemu kašlju pri otrocih nizka, zato je bolje, da se zaradi varnosti cepim."

PREBERITE ŠE: 

Na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja nosečnicam cepljenje proti oslovskemu kašlju priporočajo v tretjem trimestru ob vsaki nosečnosti, a ne zaradi nizke precepljenosti, temveč zaradi zaščite novorojenčka.

Zaščita novorojenčkov

Oslovski kašelj | Avtor: Profimedias Profimedias
"Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju je priporočljivo za zaščito novorojenčkov oz. dojenčkov, za obdobje, preden jih zaščitimo s cepljenjem in ne zaradi nizke precepljenosti otrok," pravi dr. Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "V tem najzgodnejšem obdobju je oslovski kašelj najbolj nevaren."

Poudarja, da je cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju zelo varno in predvsem pomembno za zaščito novorojenčka, saj se okužba lahko prenese nanj. 

Optimalen čas cepljenja je med 28. in 36. tednom mosečnosti, za tiste nosečnice, ki v odrasli dobi še niso prejele poživitvenega odmerka proti oslovskemu kašlju. 

Precepljenost je zadovoljiva, a pada

Precepljenost proti oslovskemu kašlju je sicer v Sloveniji zadovoljiva, a se zmanjšuje. "Precepljenost proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji relativno visoka, okrog 95 odstotna," pravi Grgič Vitkova. 

Precepljenost s tremi odmerki cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlu, hemofilusu influence tipa b in otroške paralize je v letu 2015 znašala 94,8 odstotka. "Precepljenost je bila v šestih regijah višja od 95 odstotkov, nižja pa vljubljanski, koprski in mariborski regiji," navajajo pri NIJZ.

Statistični podatki kažejo tudi, da se iz leta v leto zmanjšuje. Medtem ko je še leta 2016 znašala 96,8 odstotka, se je v letu 2015 zmanjšala na pod 95 odstotkov. 

Precepljenost proti oslovskemu kašlju | Avtor: NIJZ NIJZ
Precepljenost proti oslovskemu kašlju | Avtor: NIJZ NIJZ

 

 

 

 

 

 

"Menimo, da je bil delež cepljenih otrok proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusuinfluence tipa b in otroški paralizi v letu 2015 v večini regij še vedno zadosten in da je s tem zagotovljena tudi solidna kolektivna imunost," ugotavljajo pri NIJZ. 

Najbolj ogroženi do šestega meseca

S primerjavo števila obveznikov za cepljenje, ki so jih poročali izvajalci in številom živorojenih otrok iz Centralnega registra prebivalstva, rojenih v enakem časovnem obdobju, so ugotovili, da je bilo v oceno precepljenosti zajetih večina vseh obveznikov.

"Precepljenost proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b in otroškiparalizi v Sloveniji je v zadnjih desetih letih (2006 - 2015) sicer relativno visoka, vendar pa sev zadnjih letih nekoliko znižuje," pravijo pri NIJZ.

Oslovski kašelj je bolezen otrok in odraslih, ter se pojavlja tudi v obliki epidemij. "Največja smrtnost in najtežji potek bolezni je pri otrocih mlajših od 6 mesecev," razlagajo pri NIJZ. "V zadnjem času se bolezen pogosto pojavlja tudi pri mladostnikih in odraslih, ki so lahko vir okužbe za najbolj ogroženo skupino otrok."

Oslovski kašelj | Avtor: Profimedias Profimedias
dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
 • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:59 15.februar 2017.

  Je***** vas precepljenost!!!... kaj ima precepljenost veze s osebno zaščito? Ko se cepilofanatiki ravno obešajo na foro od varnostnega pasu... Kako lahko jst privezana s pasom, rešim sovoznika, ki ni privezan s pasom ob prometni nesreči. Cepivo je DiTePer - ...prikaži več Davica, Tetanus, Oslovski kašelj - to so bakterije, ki proizvajajo toksine ob pravih pogojih v telesu. Torej preden dobiš kačji ugriz dobiš kao neko verzijo protistrupa - za primerjavo. Torej, če imam jaz v sebi "protistrup", kako naj potem s tem zaščitim soseda? Jaz sem v tem primeru še vedno nosilec bakterije, le telo mi tega ne izloči, ker ne povzroča štale - vsaj nekaj časa, kolikor časa protistrup deluje. Precepljenost sploh nima nobene veze, le več prenašalcev je - med drugim tudi mi, ki se v zadnjih 4-10 letih nismo cepili.

 • moder 14:31 15.februar 2017.

  Kdor hoče naj se cepi, magari vsako leto za vse možne stvari, kdor pa se noče cepit, naj se pa ne. Če bo šlo tako naprej bodo kmalu tudi seme velikega vodje vbrizgavali obvezno,... Za napredek evolucije bo slogan,...

 • jelicaslo 12:38 15.februar 2017.

  najboljše, da se cela žlahta cepi, ker se že dolgo niso :DMama je cepljena, otrok je cepljen in na koncu nobeden nima proti teles, tako delujejo cepiva. Seveda pa imamo bronhitise, astmo, alergije na jajce, moko, cvetni ...prikaži več prah, itd. celo leto.