Novo dognanje glede cepiva

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna spodbudi nastanek močnih protiteles, ki vzdržijo vsaj tri mesece, je pokazala danes objavljena študija.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci z ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (NIAID), ki so sodelovali pri razvoju cepiva, so preučevali imunski odziv pri 34 odraslih posameznikih vseh starosti od prve faze kliničnega testiranja naprej.

Ugotovili so, da so protitelesa, ki preprečujejo vdor virusa v človeške celice, v skladu s pričakovanji nekoliko upadla, vendar so ostala povišana pri vseh sodelujočih še tri mesece po poživitvenem odmerku.

Cepivo mRNA-1273, ki je 94-odstotno učinkovito, se aplicira v dveh odmerkih v razmaku 28 dni.

Čeprav število protiteles čez čas upade, to ni nujno razlog za skrb. Strokovnjaki namreč pravijo, da si bo imunski sistem virus zapomnil in če mu bo znova izpostavljen, bo sam tvoril nova protitelesa.

Moderna je v ponedeljek pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložila vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojega cepiva proti covidu-19 v ZDA. FDA bo prošnjo obravnaval 17. decembra in bi lahko že kmalu zatem prižgal luč za uporabo cepiva.

Cepivo Moderne tako kot cepivo Pfizerja in BioNTecha temelji na novi tehnologiji, ki uporablja informacijsko ribonukleinsko kislino (mRNK) za prenos genskega materiala, s katerim celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.

COVID-19 V SLO Prva pošiljka cepiva bo zelo omejena, komu bo namenjeno

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:47 4. December 2020.

    Torej se bo potrebno cepiti 4 x na leto, da bomo varni pred okužbo???

  • 09:20 4. December 2020.

    Hmmmm, meni nikoli ne bo jasno, kako daš lahko ven cepivo proti nečemu, za katerega ne veš, kako izgleda, kako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.