Zdravje > Aktualno
1296 ogledov

Prva pošiljka cepiva bo zelo omejena, komu bo namenjeno

Cepljenje proti covid-19 Profimedia
Cepivo bo na voljo vsem prebivalcem, ne glede na urejeno zdravstveno zavarovanje. "Že v nekaj dneh bo pripravljena aplikacija za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ko bo to na voljo," je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Vlada je sprejela načrt sproščanja ukrepov,  ki ga je predsednik vlade že objavil na Twitterju. "Sproščanje bo nadzorovano in postopno, zato bo nekatere dele gospodarstva in civilne družbe čas za sprostitev ukrepov nastopil prej, kot za druge. Žal bodo do nadaljnega prepovedana vsa druženja, še posebno v večjem obsegu, kar pomeni, da večjih kulturnih in ostalih dogodkov še nekaj časa ne bo. Muzeje in razstave, pa bomo nasprotno, najverjetneje lahko odprli že kmalu," je na popoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. 

Medtem vlada pripravlja tudi strategijo o cepljenju proti koronavirusni bolezni. Kot je znano, bo cepivo najprej na voljo stanovalcem in zaposlenim v domovih starejših občanov, zaposlenim v zdravstvu in dalje po prednostnih skupinah v kritični infrastrukturi.

"Denar za cepiva in za cepljenje bo zagotovljen s proračunskih sredstev, cepljenje bo dosegljivo vsem prebivalcem ne glede na urejeno zdravstveno zavarovanje," je pojasnila sekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Doroteja Novak Gosarič. 

Cepili bodo v bolnišnicah

Vlada je danes določila prve cepilne centre, sicer bo na začetku cepljenje proti covidu potekalo zelo centralizirano. "Ko bo cepivo dostopno, ga bo namreč manj od potreb, zato bo potekalo na osnovi prednostnih seznanov, ki bodo enakomerno razporejeni po državi. Predvidenih je 20 cepilnih centrov v bolnišnicah," je pojasnila. 

Proti koncu prve faze cepljenja, ko bodo na voljo tudi cepiva, ki se bodo shranjevala v običajni hladilni verigi in ne pri -80 stopinj Celzija, bodo po besedah državne sekretarke, cepljenja organizirana tudi v zdravstvenih domovih. "V drugi fazi, ko bo na voljo več proizvajalcev cepiv in bo tega cepiva tudi več, se bo pristop kombiniral s cepljenjem na primarni ravni. V tretji fazi bodo cepili predvidoma izbrani zdravniki in ko bo to potrebno, tudi mobilne enote cepilnih centrov," je dodala.  Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem napovedal, da bo že v nekaj dneh bo pripravljena aplikacija za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ko bo to na voljo.

"Samo dva proizvajalca sta do zdaj dala vlogo, evropska agencija bo dala zeleno luč, ko bodo ugotovili, da je to zelo varno. Pri nas obstaja veliko dvomov glede cepljenja, zato želimo tudi mi zagotoviti čimvečjo varnost," je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia
Uredili so pravne podlage za izvedbo cepljenja, tudi na terenu, tudi za medicinske pripomočke in potrebno opremo. Poskrbljeno bo za ustrezno komunikacijo, "saj je zaupanje prebivalcev povezano s pošteno, strokovno in odkrito komunikacijo. Po besedah predstavnice ministrstva za zdravje, bodo pri ozaveščanju javnosti sodelovali največji slovenski strokovnjaki. 

"Januarja pričakujemo cepivo od dveh proizvajalec, vsak mesec bo na voljo večja količina cepiva."

Poimenskih seznamov po besedah Novak Gosaričeve ne bo, saj je treba spoštovani varovanje osebnih podatkov. " Zato smo domove starejših občanov prosili za odziv. Poleg tega tudi za najbolj izpostavljene delavce v zdravstvu ter glede na njihov odziv, koliko se jih bo želelo cepiti, lahko razdelimo naprej po skupinah kritične infrastrukture."

Na vprašanje, katere službe bodo najprej na vrsti, so to vojska, policija, učitelji, državna sekretarka odgovarja, da je to težko napovedati, saj bo prva količina cepiv zelo omejena. "Odvisno je od odziva teh, ki so prioritetni - domovi starejših in zdravstveni delavci. Če bo tam želja manjša, bomo lahko cepiva ponudili naprej. Še zmeraj čakamo na odgovore. Med prvimi skupinami so še policija, vojska, gasilci, infrastruktura javnega prometa, in tako naprej."

Morda že konec decembra

Za zdaj ni na EU trgu še nobenega cepiva z dovoljenjem za promet. Prvo cepivo, ki ga po njenem lahko pričakujemo najprej, bo BioNTech/Pfizer. "V kolikor bo dovoljenje, bomo imeli cepiva za 50.000 prebivalcev Slovenije v prvi fazi cepljenja. To bo morda že konec decembra, zelo verjetno pa v prvi polovici januarja. Kmalu zatem pričakujemo cepivo drugega proizvajalca," je pojasnila državna sekretarka. 

Glede na novico, da bodo v Veliki Britaniji cepili že drugi teden, je pojasnila, da Združeno kraljestvo ni več del EU-ja. Skupna agencija za zdravila EMA, ki je bila prej v Angliji, se je preselila v Evropo. Postopki registracije in pridobitve dovoljenja za promet potekajo ločeno. Eden na drugega nimata nobenega vpliva.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 6
  • Marcelko 18:33 03.december 2020.

    Poscal se bom od smeha..... božiček prihaja

  • Ender3 17:34 03.december 2020.

    Pfizer na uradni strani do konca meseca junija cepivo ponuja kot Beta verzijo. S trenutnim cepivom bo preskočeno nekaj zahtevanih standardov, kar pa ne pomeni, da cepivo ne bo učinkovito, predvsem pa varno. Razen, če nimamo opraviti z virusom, ki ...prikaži več bo še naprej veselo mutiral. Potem bo podobno kot pri gripi, vsako leto, jovo na novo. Trenutno ponujajo samo upanje, čas pa bo pokazal, kako bo s tem..

  • Taja 17:09 03.december 2020.

    Tudi ko bo cepivo, bo v Sloveniji najmanj cepljenih, da se lahko lockdown nadaljuje. Janša sanja o prevratu, samo kmalu ga bi narod obrnil. Smrt janšizmu, svoboda narodu.