Zdravje
2086 ogledov

Novo dognanje glede cepiva

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna spodbudi nastanek močnih protiteles, ki vzdržijo vsaj tri mesece, je pokazala danes objavljena študija.

Raziskovalci z ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni (NIAID), ki so sodelovali pri razvoju cepiva, so preučevali imunski odziv pri 34 odraslih posameznikih vseh starosti od prve faze kliničnega testiranja naprej.

Ugotovili so, da so protitelesa, ki preprečujejo vdor virusa v človeške celice, v skladu s pričakovanji nekoliko upadla, vendar so ostala povišana pri vseh sodelujočih še tri mesece po poživitvenem odmerku.

Cepivo mRNA-1273, ki je 94-odstotno učinkovito, se aplicira v dveh odmerkih v razmaku 28 dni.

Čeprav število protiteles čez čas upade, to ni nujno razlog za skrb. Strokovnjaki namreč pravijo, da si bo imunski sistem virus zapomnil in če mu bo znova izpostavljen, bo sam tvoril nova protitelesa.

Moderna je v ponedeljek pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) vložila vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojega cepiva proti covidu-19 v ZDA. FDA bo prošnjo obravnaval 17. decembra in bi lahko že kmalu zatem prižgal luč za uporabo cepiva.

Cepivo Moderne tako kot cepivo Pfizerja in BioNTecha temelji na novi tehnologiji, ki uporablja informacijsko ribonukleinsko kislino (mRNK) za prenos genskega materiala, s katerim celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.

Cepljenje proti covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Prva pošiljka cepiva bo zelo omejena, komu bo namenjeno

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
 • Janez 15:47 04.december 2020.

  Torej se bo potrebno cepiti 4 x na leto, da bomo varni pred okužbo???

 • Avatar ovca
  ovca 09:20 04.december 2020.

  Hmmmm, meni nikoli ne bo jasno, kako daš lahko ven cepivo proti nečemu, za katerega ne veš, kako izgleda, kako res deluje, ga "dokazujejo z napravami, ki nimajo papirjev, da lahko delajo, kar delajo, ki nimajo validirane metode za postopek, ...prikaži več itd. Drugo pa, kako lahko izdelajo cepivo, ko o virusu nimajo pojma in ga sploh še niso osamili. Kot tretje, celiva se razvijajo (da so kolikor toliko verodostojna) več kot 10 let. Ta bo pa kar instant Zanimivo bi to moralo biti tudi najbolj neumnim.

 • suineg78 22:12 03.december 2020.

  Dognali so tudi, da cepivo lahko sterilizira ženske...