Novosti okoli cepljenja proti gripi: To so ogroženi, ki bodo cepljeni zastonj

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Stroške cepljenja za te ljudi torej v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka pri izbranih osebnih zdravnikih.
Oglej si celoten članek

Z novembrom se je pri nas začelo cepljenje proti gripi, kjer pa za letos velja novost; za tiste, ki spadajo v skupino ogroženih, bo cepljenje brezplačno. "Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice," pojasnjujejo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ). Stroške cepljenja za te ljudi  torej v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka pri izbranih osebnih zdravnikih.

Spet sezona smrti? Resno opozorilo strokovnjakov glede gripe

Na NIJZ le samoplačniško

Na NIJZ ob tem vse upravičence do brezplačnega cepljenja opozarjajo, da se je v ambulantah NIJZ mogoče cepiti le samoplačniško. "Osebe, ki so upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi, se sicer lahko cepijo v ambulantah NIJZ, vendar je v tem primeru cepljenje samoplačniško," so opozorili.

Tako je učinkovalo lansko cepivo

Virusi gripe se stalno spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Svetovna zdravstvena organizacija je letos precej kasneje kot običajno določila sestavo cepiva proti gripi, zato so z razdeljevanjem cepiva začeli kasneje kot lani, do nam pred dnevi pojasnili na NIJZ. 

Sestava cepiva proti gripi za sezono 2019/20 vključuje 4 antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih SZO krožili v prihajajoči sezoni (antigeni podobni sevom: A/Brisbane/02/2018 (H1N1) (pandemski sev), A/Kansas/14/2017 (H3N2), B/Colorado/06/2017 (Victoria) in B/Phuket/3073/2013  (Yamagata)). "Rezultati šestih evropskih študij so ugotovili, da je lansko cepivo doseglo 32 do 43 - odstotno učinkovitost, ki je bila boljša pri mlajših, odraslih osebah in slabša pri starejših," so nam pojasnili.

Gripa Kaj se dogaja z letošnjim cepljenjem?
 

Cepivo za policiste, ki delajo z migranti

Medtem sindikat policistov Slovenije predlaga, naj se policiste, ki delajo z nezakonitimi migranti, dodatno preventivno cepi, sporočilo za javnost omenjenega sindikata povzema STA.

Za posamezne skupine policistov je glede na njihovo delo predvidena shema cepljenja, so pojasnili v sporočilu za javnost. Največ cepljenj je predvidenih za policiste, ki jih napotijo na delo v tujino. Policisti, ki so odšli v Severno Makedonijo, so cepljenji proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, mumpsu, rdečkam, hepatitisu A in B ter tifusu. Preverili so tudi cepljenje proti ošpicam, ki so ga po potrebi tudi izvedli.

Dodatna cepljenja so na voljo tudi pripadnikom posebne policijske enote, policistom v centru za tujce in policistom, ki jih individualno napotijo v tujino. Preostali policisti pa so upravičeni do cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu in proti gripi.

"Do ostalih cepljenj pa niso upravičeni, čeprav se srečujejo in imajo stike z migranti z istih območij, kot na primer policisti, ki so napoteni v Severno Makedonijo," so poudarili v sindikatu.

Ob tem so v sindikatu opozorili tudi na neenakost v primerjavi z vojaki, ki sodelujejo v mešanih patruljah. Vojaki so namreč cepljeni proti hepatitisu A in B, tifusu, tetanusu, davici, ošpicam in oslovskemu kašlju. Poudarili so tudi, da imajo po njihovih informacijah vojaki, ki niso cepljeni, pravico, da odklonijo napotitev na opravljanje nalog povezanih z migranti in ne izvajajo postopkov z migranti.

Protokol ravnanja v primeru nalezljive bolezni

Zato so v sindikatu na ministrstvo za notranje zadeve in policijo naslovili pobudo, naj se v okviru varstva pred boleznimi izpostavi bolezni, s katerimi se lahko okužijo pri opravljanju dela z nezakonitimi migranti in se zagotovi cepljenje na način, kot velja za vojake in policiste, ki jih napotijo v tujino.

Prav tako si v Sindikatu policistov Slovenije želijo protokol za ravnanje v primeru suma na okužbo z nalezljivo boleznijo. Želijo si, da je v protokolu opredeljeno tudi, "da se vsaj v prvi fazi domnevne okužbe odsvetuje socialne in druge stike osebe z okolico, torej tudi z družino in sodelavci, kot to predlaga zdravstvena stroka".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • ode
    08:32 10. November 2019.

    Čim manj zadrževanja v prostorih, kje moramo biti v bližini drugih ljudi - avtobusi, lokali, trgovine, cerkve itd. Vsakodnevno gibanje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.