Zdravje
4174 ogledov

Resno opozorilo strokovnjakov glede gripe

Ptičja gripa EPA
Strokovnjaki: ta sezona gripe bi lahko bila še posebej težka.

S pojavom prvih primerov letošnje gripe na severni hemisferi znanstveniki pravijo, da - čeprav je težko predvideti zahtevnost prihajajoče sezone - obstajajo pokazatelji, da bi lahko bila še posebej težka, podobna tisti pred dvema letoma, ko je zahtvala številna življenja.

V Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v iztekajočem tednu ni bilo zaznati gripe oziroma "virusi influence niso bili dokazani pri nobenem bolniku".

So pa obolele že zaznali drugod po svetu, med drugim v Združenih državah Amerike, poroča agencija dpa. Po drugi strani po analizi epidemije gripe v Avstraliji, ki ima običajno sezono gripe okrog pol leta pred ZDA, zdravniki pravijo, da gre za težjo sezono in ljudi drugod po svetu opozarjajo, naj se cepijo.

Avstralija je imela letos štirikrat več primerov gripe v primerjavi s povprečjem zadnjih pet let in dvakrat več mrtvih zaradi gripe kot v prejšnjih petih letih.

Prevladoval je podtip H3N2, ki je bil odgovoren za težko sezono gripe v sezoni 2017/18, v kateri je v ZDA obolelo 49 milijonov ljudi, umrlo pa 80 tisoč.

Cepljenje Gripa Zdravje Kaj se dogaja z letošnjim cepljenjem? Gripa Izpoved Zdravje "Na žalost sem videl norišnico letošnje gripe"

Ptičja gripa | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • drecos123456789 14:38 31.oktober 2019.

    zasluzte vi na meni niti centa lopovi guljfivi

  • mirror 13:14 31.oktober 2019.

    Nacionalni inštitut za javno zdravje, oz. država je že naročila cepivo, ki ga mora prodati in še dobro zaslužiti. Davno nazaj sem se cepil, pa so mi na odvzemu na krvodajalski akciji kri poslali v predelavo zaradi stranskih učinkov cepljenja. ...prikaži več Od takrat se nikoli več nisem cepil.

  • Leon Dobnik 11:58 31.oktober 2019.

    Resno opozorili, da se podvržite kemiji, ne zaslužimo dovolj.