Saj ni res: V ljubljanskem UKC otroka skrili pred kirurgom

Foto: iStockphoto razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto
Robida: "Temu znanost o varnosti pacientov pravi lahkomiselno obnašanje, pravna znanost pa za to uporablja mnogo bolj obremenjujoč izraz."
Oglej si celoten članek

Dogajanju in težavam okoli programa otroške srčne kirurgiji ni in ni videti konca. Po odstopu predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB) Igorja Gregoriča, se je danes s pismom oglasil  nekdanji član sveta.

Otroška srčna kirurgija Gregorič obupal in nepreklicno odstopil

Strokovnjak za varnost bolnikov in kakovost v zdravstvu Andrej Robida je opozoril na nekatere nepravilnosti, ki so jih poleti opazili pri obravnavi otrok v programu otroške srčne kirurgije Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

 "Za otroke, ki se zdravijo pri nas, je dobro poskrbljeno. Odstopi in neutemeljene navedbe ne vplivajo na delo v kliničnem centru," so sporočili iz UKC Ljubljana.

Zgodba otroka

Robida, ki je pred dnevi izstopil iz sveta NISOB, je v pismu opisal zgodbo otroka s težko srčno napako. Po rojstvu so ga prepeljali v Ljubljano, kjer so staršem rekli, da je otrok prelahek in da mora pred operacijo še pridobiti težo. A bi ga morali operirati v nekaj urah ali vsaj naslednji dan, saj je imel normalno porodno težo. "Pravijo, da niso imeli otroškega srčnega kirurga. So ga čakali iz tujine, a ga ni bilo, čeprav so imeli zapisano, da lahko pride v 24 urah," je razvidno iz pisma.

Otroka so skrili

Navedbe kliničnega centra, da pri roki niso imeli kirurga, niso držale, saj je bil kirurg, prihod katerega je organiziral NIOSB, v Ljubljani, a so otroka pred njim skrili. Otrok je nato zbolel še na črevesu. Otroški kardiolog iz tujine mu je naredil luknjo s katetrom v zgornjem delu srca, čeprav ne bi bilo treba. Otrokova zdravje se je nato poslabšalo, v opisu otrokove bolezni, ki ga je zahteval regulator, pa o črevesu ni pisalo nič.

Niso želeli sprejeti kirurga NIOSB

Po zavlačevanju je otroka nato operiral kirurg, ki ga je zagotovil NIOSB. Črevo se je pozdravilo, a opravili so le začasno operacijo, ker je bil otrok preveč bolan za popolno popravo in bo na operacijsko mizo moral še enkrat. Robida je prepričan, da bi operacija v prvem ali drugem dnevu srčno napako lahko popolnoma popravila. Iz pisma je razvidno tudi, da je otrok prejemal zdravila, ki jih ne bi potreboval, če bi ga pravočasno operirali.

Robida opozarja, da na voljo niso imeli nobenega domačega strokovnjaka, pogodbeniki pa so bili nedostopni, razen čeških kirurgov pa v kliničnem centru niso želeli nikogar. Sicer pa za otroke lepo skrbijo medicinske sestre in tudi mlajši zdravniki.

UKC Ljubljana je po navedbah Robide skrb za bolnike postavil šele za ugled ustanove, skrb za zdravniško stroko in zaposlene. Prav tako niso upoštevali sklepov vlade, saj da "tam nimajo pojma, kaj je to njihova kakovost in varnost zdravstvene obravnave in da so oni strokovnjaki in njihov strokovni svet ve vse o medicinski stroki". Robida ob tem še opozarja, da v strokovnem svetu kliničnega centra ni nobenega otroškega kardiologa, niti otroškega srčnega kirurga.

Dobnikar: To je lahkomiselno obnašanje

Robida je dogajanje izpostavil tudi na odboru za zdravstvo v sredini novembra, kjer so predstavniki UKC Ljubljana zatrdili, da je program otroške srčne kirurgije varen. A kot kaže opisani primer otroka, tega niso obravnavali varno, mu škodovali in to ne zaradi človeške napake: "Temu znanost o varnosti pacientov pravi lahkomiselno obnašanje, pravna znanost pa za to uporablja mnogo bolj obremenjujoč izraz."

Pred tednom dni je odstopil tudi predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič, odstopno izjavo pa ima pripravljeno tudi v. d. direktorja inštituta Brane Dobnikar. Ključni razlog za Gregoričev odstop Dobnikar vidi v blokadi vseh možnosti, da bi udejanjili projekt inštituta. Minister za zdravje Samo Fakin je po Dobnikarjevi oceni v zadnjih izjavah dal nedvoumno vedeti, da bo imel ljubljanski klinični center v primeru otroške kardiologije in kardiokirurgije možnost popravnega izpita.

Ogorčeni starši

Sicer je minister za zdravje Samo Fakin je za Radio Slovenija danes dejal, da je NIOSB predrag, kar je razjezilo tudi starše otrok s prirojeno srčno napako. "Gre za korak nazaj, zdravniki se ves čas menjavajo, kontunuite ni," je za Radio Slovenija povedala mama deklice s prirojeno srčno napako Petra Aleš.  

Po njenem se je ideja o NIOSB porodila po letih agonije in slabšanju programa, zato ne verjame, da UKC po desetih letih težav lehko sedaj ponudi rešitev. "Že zdaj so se kopja lomila na plečih naših otrok, in nas je lahko samo strah, kaj to pomeni, za prihodnost,"  je dodala razočarana mati.

Medtem v UKC poteka še izredni interni strokovni nadzor zaradi avgusta umrle deklice s prirojeno srčno napako, ki jo je zadnji operiral Jorge Salazar, ameriški kirurg, ki je v Ljubljano prihajal pod organizacijo NIOSB. Iz UKC- ja so nam popoldne odgovorili, da je poročilo " v zaključni fazi."

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 08:58 8. December 2018.

    Ne morem razumeti, da postavijo za zdravstvenega ministra človeka, ki se j že toooolikokrat pregrešil zoper zdravstvo.

  • 11:52 6. December 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 …

  • 06:43 6. December 2018.

    Samo Fakin je kot direktor bolnice vedel, kako nategniti ZZZS. Potem je vodil ZZZS, kjer je vedel, kako žejne čez …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.