Pirhi: vsi delate to veliko napako

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Skorajda na vsaki jedilni mizi se te dni bohotijo pisani pirhi. Pa veste, koliko časa po kuhanju jih morate uporabiti? Odgovor vas bo presenetil.
Oglej si celoten članek

Jajca so, kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ), v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti  ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen). Vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic. 

Zaradi vsebnosti holesterola (približno 250 mg/jajce) in neželenih nasičenih maščob, jih v prehrani kljub vsemu delno omejujemo. 

Na tedenski ravni pri zdravih osebah priporočamo nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih, pravijo na NIJZ.   

Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. To je približno eno jajce. Kljub temu pa bodite na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imate povišane vrednosti holesterola v krvi, opozarjajo sogovorniki. 

Vsi delamo to veliko napako!  

Pri stroki smo preverili tudi, koliko časa po kuhanju so še užitni in kje bi jih morali hraniti. Odgovori bodo marsikoga presenetili, saj razkrivajo, da praviloma vsi delamo to veliko napako. Za katero napako gre, si lahko preberete v tem članku.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 20:45 8. April 2023.

    Avtor članka, zavajaš z naslovom, bluziš pa s holesterolom. Namesto, da bi nas tako zelo moralo skrbeti koliko časa so …

  • 12:13 8. April 2023.

    Vaskrs stiže, farbaju se jaja,a gde jekoja, da ofarba moja?

  • 10:53 8. April 2023.

    Holesterol v dobrih količinah je bistven za življenje, velik del možganov je holesterol, vse celične membrane so holesterol, nujen je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.