Zdravje
23474 ogledov

Pirhi: vsi delate to veliko napako

velika noč, pirhi, dekoracija, velikonočna dekoracija Profimedia
Skorajda na vsaki jedilni mizi se te dni bohotijo pisani pirhi. Pa veste, koliko časa po kuhanju jih morate uporabiti? Odgovor vas bo presenetil.

Jajca so, kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ), v priporočenih količinah in pogostosti del uravnotežene prehrane, saj vsebujejo beljakovine visoke biološke vrednosti  ter veliko vitaminov (A, D, E, B1, B2, B12 in folno kislino) in mineralov (železo, cink, kalcij, jod in selen). Vsebujejo tudi holin, ki je pomembno hranilo pri razvoju možganov in je zato še zlasti pomemben v prehrani nosečnic in doječih mamic. 

Zaradi vsebnosti holesterola (približno 250 mg/jajce) in neželenih nasičenih maščob, jih v prehrani kljub vsemu delno omejujemo. 

Na tedenski ravni pri zdravih osebah priporočamo nekje tri do pet jajc, odvisno od ostalih živil, ki jih vključujemo v dnevne jedilnike. Pri tem je treba upoštevati tudi jajca, ki so že prisotna v živilih, pravijo na NIJZ.   

Ne glede na to, priporočila navajajo, da naj ne bi zaužili več kot 300 mg holesterola na dan. To je približno eno jajce. Kljub temu pa bodite na vnos holesterola pozorni predvsem tisti, ki imate povišane vrednosti holesterola v krvi, opozarjajo sogovorniki. 

Vsi delamo to veliko napako!  

Pri stroki smo preverili tudi, koliko časa po kuhanju so še užitni in kje bi jih morali hraniti. Odgovori bodo marsikoga presenetili, saj razkrivajo, da praviloma vsi delamo to veliko napako. Za katero napako gre, si lahko preberete v tem članku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Zvono 20:45 08.april 2023.

    Avtor članka, zavajaš z naslovom, bluziš pa s holesterolom. Namesto, da bi nas tako zelo moralo skrbeti koliko časa so lahko zunaj hladilnika skuhana jajca, bi veliko več pozornosti morali posvetiti temu, kako dolgo se surova jajca bohotijo po trgovinah na toplem.

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 12:13 08.april 2023.

    Vaskrs stiže, farbaju se jaja,a gde jekoja, da ofarba moja?

  • mph2 10:53 08.april 2023.

    Holesterol v dobrih količinah je bistven za življenje, velik del možganov je holesterol, vse celične membrane so holesterol, nujen je za proizvodnjo testosterona in drugih hormonov, telo ga proizvaja samo 3-4 grame, če ga dobi s hrano, ga pač manj, ...prikaži več .... totalna izmišljotina, ki so jo ustvarili junk food industrija in farmacija, total nepotrebni in škodljivi statini so največji biznis in nateg v zgodovini človeka.