Po umrljivosti zaradi te bolezni smo na prvem mestu, kje je vaša občina

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovenija na prvem mestu po deležu smrti zaradi raka.
Oglej si celoten članek

Eurostat je ob koncu lanskega leta objavil statistične podatke o smrti zaradi raka. Slovenija se je znašla na prvem mestu po deležu smrti, ki so posledica obolenja za rakom. Kar 31,5 odstotka vseh smrti v Sloveniji je posledica raka. Izredno visok delež, nad 30 odstotkov je še na Nizozemskem. Podatki so za leto 2015, ko je v Sloveniji za rakom umrlo 19.756 ljudi, 9677 moških in 10.079 žensk.

Posodobljeno podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah, ki jih vsako leto pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je prikazana umrljivost zaradi vseh rakov po naših občinah.

Foto: Nijz

Največ ljudi za vsemi oblikami raka umre v dveh pomurskih občinah, prevladuje občina ob tromeji  Slovenije, Avstrije in Madžarske, to je občina Kuzma (299,89), sledi ji obmejna občina z Avstrijo; Cankova.

Na NIJZ pojasnjujejo, da je na grafiki prikazana starostno standardizirana stopnja za prebivalce v starosti do 75 let. Če je slovensko peteltno povprečje pri 221 slovenskih občinah 163, 7 na sto tisoč prebivalcev, ga poleg Kuzme in Cankove pošteno presegajo še občine Apače, Kozje, Trbovlje. Podrobnejše podatke o smrtnih primerih zaradi raka vaši občini najdete tukaj.

Vsak peti

V Sloveniji vsako leto za rakom zboli vsak peti prebivalec. Še vedno velja, da bi bilo mogoče skoraj polovico vseh rakavih bolezni preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih za raka, pa tudi z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju, opozarjajo na NIJZ. 

Slovenija Diagnoza rak: V tej regiji največ novih primerov

Tobak največji morilec

Kajenje je neposredno odgovorno za okoli 22 odstotkov smrti zaradi raka , ob tem povzroča tudi velike težave pri srčno-žilnih obolenjih, ki so sicer so najpogostejši vzrok umrljivosti v Sloveniji, gledano vse starosti in oba spola skupaj. V zadnjih 30 letih je sicer pomembno upadla, vendar je teh bolezni še vedno preveč. 

Foto: NIJZ

Kot je razvidno, je največ smrti zaradi bolezni srca in ožilja spet v odročnih občinah; prevladuje obmejna občina s Hrvaško- Žetale (198,5), sledijo ji Cankova (187,80), Šentrupert (177,6), Solčava (166,5), Loški Potok (159,8). Če je slovensko petletno povprečje pri 221 slovenskih občinah 79,7 smrti na tisoč prebivalcev, ga te občine krepko presegajo. Podrobnejše podatke o vaši občini lahko najdete tukaj.

Slovenija Neenaki tudi pri zdravju: V teh občinah je največ možganskih in srčnih kapi

Bolezni srca in ožilja so skupina bolezni, ki vključuje različna obolenja, med katerimi so najpomembnejša in najpogostejša povišan krvni tlak, koronarna bolezen srca, angina pektoris, srčni infarkt, odpoved srca, možganska kap in druge bolezni srca in ožilja. "Umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja odseva tako pogostost in težo bolezni kot tudi organiziranost in učinkovitost zdravstvene službe," dodajajo na NIJZ. Čeprav se najpogosteje zgodi v starejših starostnih skupinah, se pri osebah umrlih do 65. leta bolezni srca in ožilja uvrščajo na drugo mesto, takoj za rakom.

Raziskava Tudi to so sprožilci srčnega infarkta

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:47 17. Avgust 2019.

    Spet tobak, dajte se enkrat lotit rdečega mesa pretirano uživanje le tega povzroča smrt, ožilje srce in jetra!!Mesna industrija gre …

  • 11:39 17. Avgust 2019.

    Normalno da umirajo , greš 10 krat k zdravniku pa dobiš tablete za domiov. Ko greš 11 samoplačniško te pa …

  • 09:27 17. Avgust 2019.

    to je to kr naprej kupujte TUŠ izdelek Merkator Idzelek pa Spar izdelek pa BUDGET to so krivi vsi tej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.