Zdravje > Aktualno
28753 ogledov

Diagnoza rak: V tej regiji največ novih primerov

Pljučni rak
Za rakom zboli vsak peti prebivalec Slovenije.

Direktorat evropske komisije za statistiko Eurostat je ob koncu lanskega leta objavil statistične podatke o smrti zaradi raka. Slovenija se je znašla na prvem mestu po deležu smrti, ki so posledica obolenja za rakom. Kar 31,5 odstotka vseh smrti v Sloveniji je posledica raka. Izredno visok delež, nad 30 odstotkov je še na Nizozemskem. Podatki so za leto 2015, ko je v Sloveniji za rakom umrlo 19.756 ljudi, 9677 moških in 10.079 žensk.

Ljudje na ulici v Ljubljani Zaskrbljujoče Zdravje Rak: Slovenija spet na neslavnem prvem mestu

Največ raka v zasavski regiji

Rak je huda bolezen, zaradi katere se pojavlja vse pogosteje med vzroki obolevnosti in umrljivosti. Kazalnik novih primerov raka kaže skupno obremenitev z najtežjimi vrstami rakov pri prebivalcih. Najvišja stopnja primerov novega raka je sicer v zasavski regiji, najnižja pa v primorsko-notranjski, kažejo podatki NIJZ.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so poudarili, da znamo s sodobno diagnostiko odkriti številne primere tudi v zgodnji fazi. Intenziven razvoj metod zdravljenja pa prispeva k temu, da je rak vse bolj ozdravljiva bolezen in preživetje bolnikov z rakom vse daljše.

Na nastanek raka vplivajo številni dejavniki

Že lokalna skupnost lahko s svojimi ukrepi prispeva k zmanjšanju dejavnikov tveganja, kot so nezdrava prehrana, kajenje, pitje alkohola, telesna neaktivnost, slab socialno ekonomski položaj in obremenitve s stresom. Prav tako lahko prispeva k zmanjšanju izpostavljenosti dejavnikom zunanjega okolja, kot so onesnaženost zraka, zemlje in vode z različnimi rakotvornimi snovmi, so opozorili na NIJZ.

dež Slovenija V teh občinah največ novih primerov raka onkološki inštitut Zdravje Diagnoza rak: "Pri tej pomoči mi zdravniki nismo najbolj uspešni, to moramo priznati"

Tabela prikazuje stopnje novih primerov raka na 100.000 prebivalcev med letoma 2010 in 2014. Kazalnik ne vključuje novih primerov nemelanomskega kožnega raka, saj v velikem deležu primerov ne zahtevajo intenzivnega zdravljenja in večinoma ne ogrožajo življenja.

regija                      stopnja
------------------------------------
Primorsko-notranjska     513
Savinjska                        515
Zasavska                        616
Obalno-kraška                526
Podravska                      526
Goriška                           535
Posavska                        541
Koroška                          551
Pomurska                       567
Gorenjska                       584
Jugovzhodna Slovenija   591
Osrednjeslovenska         600
------------------------------------
Slovenija                       559
 

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 17:59 04.januar 2019.

    Rak je stanje bolezni ! Zanimivo koliko Slovenci plačujemo v zdravstveno zavarovalnico in koliko tega dobimo povrnjeno ko zbolimo ! Podravje imajo Onkologijo v MB ,večino bolnikov pa pošiljajo v LJ ,čeprav imajo naprave že od leta 2016. O Pljučnem ...prikaži večnem oddelku na Pohorju ne želim govoriti ! To je nacionalna sramota . Ljudje bi morali protestirati zaradi stanja v zdravstvu . In kje se zdravijo naši politiki ? V TUJINI !

  • moder 13:57 04.januar 2019.

    Če pa uradniki prodajajo narod tujcem za fičenke,... Narod pa plačujeo davek, tudi s zdravjem,...

  • izy 12:09 04.januar 2019.

    Stres je na prvem mestu!