Zdravje > Aktualno
5739 ogledov

Rak: Slovenija spet na neslavnem prvem mestu

Ljudje na ulici v Ljubljani
Visoko na lestvici umrljivosti zaradi te bolezni je v EU tudi Nizozemska, v Bolgariji jih umira najmanj.

Direktorat evropske komisije za statistiko Eurostat je objavil statistične podatke o smrti zaradi raka. Slovenija se je znašla na prvem mestu po deležu smrti, ki so posledica obolenja za rakom. Kar 31,5 odstotkov vseh smrti v Sloveniji je posledica raka. Izredno visok delež, nad 30 odstotkov je še na Nizozemskem.

 | Avtor: eurostat eurostat
 

Na lestvici umrljivosti zaradi te hude bolezni sta visoko še Danska in Irska. Od naših sosed sta se med prvimi desetimi po umrljivosti znašli še Italija na devetem (26,4) in Hrvaška na desetem mestu ( 25,8).

Najmanj jih v državah EU zaradi raka umre v Bolgariji,18, 4 odstotka, sledijo Romunija, Latvija in Litva. 

Podatki so za leto 2015, ko je v Sloveniji za rakom umrlo 19.756 ljudi, 9677 moških in 10.0979 žensk. 

V Evropski uniji je v letu 2015 zaradi raka umrlo skoraj 1,3 milijona ljudi, skupaj je rak povzročil kar 25,4  odstotka smrti, od tega pa je bilo več moških (28,7) kot žensk (22,1).

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. V Sloveniji Zdravje Ste vedeli? To je drugi najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji onkološki inštitut Zdravje Z izkušnjo rakave bolezni živi skoraj 90.000 Slovencev

Moški so v največ primerih zbolevali za rakom na pljučih, rakom na debelem črevesju in danki ter za rakom prostate. Pri ženskah prevladuje rak dojk, pogosto pa zbolijo tudi za rakom na pljučih in debelem črevesju.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:41 22.november 2018.

    Glavni problem so čakalne vrste ! Čakalna doba za specialista je leto in več .......dokler te ne sesuje nisi na vrsti . Potem pa je vedno enaka zgodba ......." Kje ste hodili do sedaj "? Zato se dogajajo zgodbe iz ...prikaži več črne kronike kot je bila izolska . Žal je bil zdravnik žrtev sistemskega problema in bojim se ,da ni zadnji .