Zdravje > Aktualno
17356 ogledov

Ste vedeli? To je drugi najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Več kot 12 tisoč Slovencev.

Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja alkohola, prekomernega hranjenja, debelosti in premalo gibanja.

Trombozitoza Zdravje Odkrili novega pokazatelja raka

Med najpogostejše rake v Sloveniji sodijo rak kože, debelega črevesa in danke, pljuč, dojke ter prostate. Pojavnost vseh teh bolezni se po ugotovitvah inštituta postopno povečuje ter se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila in je drugi najpogostejši vzrok smrti prebivalcev Slovenije.

Kemoterapija Rak Zdravje Strokovnjaki o tem, koliko v resnici psiha vpliva na raka

Rak je skupno ime za skupino bolezni, za katere je značilna nenadzorovana in nenormalna rast telesnih celic. Rakave celice lahko prodirajo v okoliško tkivo ali s krvjo in limfo zaidejo tudi v druge dele telesa, kjer nastanejo zasevki oziroma metastaze rakavega tkiva.

 
Rak na požiralniku Alarm! Zdravje Deluje na vsak organ v našem telesu in vpliva na vsaj dvesto obolenj

Na leto 12 tisoč Slovencev

Podatki Registra raka RS kažejo, da v zadnjih letih za rakom letno zboli več kot 12 tisoč Slovencev, okoli 6500 moških in okoli 6000 žensk, umre pa jih nekaj več kot 5700, okoli 3200 moških in 2500 žensk. Petletno relativno preživetje odraslih slovenskih bolnikov s katero koli vrsto raka (brez nemelanomskega kožnega), ki so zboleli v obdobju 2006-2010, je bilo 50-odstotno, bolnic pa skoraj 60-odstotno.

Rak debelega črevesa Bodite pozorni Zdravje To je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji

Ker je zdravljenje zgodaj odkrite bolezni uspešnejše, so ključnega pomena presejalni programi, namenjeni odkrivanju, ko simptomi še niso očitni. Spremembe v tkivu, iz katerih bi se kasneje lahko razvil rak, je mogoče odstraniti ter tako preprečiti bolezen. V Sloveniji se izvajajo presejalni programi za odkrivanje raka in predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora), dojk (Dora) ter debelega črevesa in danke (Program Svit).

Kolonoskopija Strah pred kolonoskopijo? Zdravje Programa Svit: Preprosto in hitro do rezultata.

Geslo letošnjega tedna boja proti raku je Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku. Z njim želijo organizatorji znova izpostaviti pomen preventive raka. 

 

Komentarjev 12
  • dd 13:05 05.marec 2018.

    Največ vzrokov za smrt povzročajo zdravniki zaradi nepravilnega-malomarnega zdravljenja. Ampak, to se "pomete pod preprogo".

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 12:55 05.marec 2018.

    Kaj pa če bi objavili še statistiko, kolko % jih umre 3 leta po kemoterapiji in kolko jih preživi vsaj 5 do 10 let po zavrnitvi kemoterapije? Tak slovenske statistike mislim, tujih je dovolj in so tudi precej zgovorne.

  • Waltter 10:52 05.marec 2018.

    Caki samo malo drugi najpogostejsi je rak, vsakega 10 pa gladko pospravijo v zdravstvenem sistemu zaradi napake. Torej sedaj mas sreco ce si na vrsti med 1..9 pa se tu ni sigurno vec saj ,,, no sicer pa pise vse v clanku..