Zdravje > Aktualno
16321 ogledov

To je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji

Rak debelega črevesa
Bolezen se lahko razvija zelo dolgo.

Rak postaja v Sloveniji in v svetu vse večji javnozdravstveni problem, saj je njegova pogostnost vse večja. Vsako leto na novo zboli več kot 14.000 ljudi, približno polovica izmed novih primerov jih umre. Več kot tri tisoč bolnikov zboli za enim od rakov prebavil, med katerimi z dobrimi 1500 primeri na leto prednjači prav rak debelega črevesa in danke.

Zdravje Novo odkritje: To se skriva za rakom debelega črevesa

Kako nastane?

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Rak na debelem črevesu in danki nastane, ko se začnejo celice nenadzorovano deliti. Tumor je lahko benigni ali maligni. Če je tumor benigni, ne povzroča večjih težav. Ko ga odstranijo, praviloma ne zraste ponovno in se ne širi v druge dele telesa. Maligni tumor oziroma rak na debelem črevesu ali danki (kolorektalni rak), pa se širi v okoliško tkivo. Rakave celice lahko prek krvi in limfe zaidejo tudi v druge dele telesa, kjer nastanejo metastaze rakavega tkiva.

Simptomi in znaki bolezni so lahko bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, mehkejše ali trše blato, sprememba pogostosti odvajanj, zaprtost, kri v blatu, slabost in bruhanje. Tumorji v danki lahko povzroči boleče krče, spremembe v premeru blata, občutek polne danke in krvavitve iz nje. Krvavitve lahko povzročajo slabokrvnost ter z njo povezane simptome in znake, kot so utrujenost, vrtoglavica, šumenje v ušesih in splošno slabo počutje.

Dejstvo je, da se je to število po zaslugi presejalnega programa Svit, s katerim odkrivajo predrakave in rakave spremembe na debelem črevesu in danki, prvič v zgodovini znižalo za okoli 200 primerov na leto. Če je bilo še pred desetimi leti ob diagnozi kar dobrih 80 odstotkov bolnikov odkritih v napredovalih stadijih, se je ta odstotek zdaj spustil na polovico.

TZlepotazdravje 13.04.11, oreski, mandeljni, orehi, hrana, foto: shutterstock Zdravje Z oreščki za 40 odstotkov manjše tveganje, da se ponovi

Svit  | Avtor: Svit Svit

Z današnjim dnem se začenja mednarodni mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke. Geslo letošnjega meseca je Čas je za spremembo.

Sicer je program  v prvi vrsti namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo. Temelji na odkrivanju prikrite, očem nevidne krvavitve, s pomočjo testa za odvzem vzorcev blata, ki ga oseba opravi doma. Test je na kri pozitiven le pri peščici oseb, ki se v programu testirajo, gre za sedem ljudi od stotih. Kljub temu pa je zelo pomembno, da tisti, pri katerih test pokaže prisotnost krvi, opravijo presejalno kolonoskopijo in ugotovijo, kaj je vzrok krvavitve.

Kolonoskopija Strah pred kolonoskopijo? Zdravje Programa Svit: Preprosto in hitro do rezultata.

Dobra novica pa je, da je Slovenija ena tistih držav, ki ima še vedno dostop do vseh trenutno registriranih zdravil v svetu, kar bolnikom omogoča najsodobnejše zdravljenje.

Rak trebušne slinavke

Občutno manj dobro pa je stanje na področju raka trebušne slinavke, bolezni, ki je v širši javnosti skorajda neznana. Število novih bolnikov iz leta v leto narašča, medtem ko je preživetje zaradi slabe prepoznavnosti zelo slabo. Zato slovensko združenje EuropaColon letos v marcu ne ozavešča le o raku debelega črevesa, temveč vseh rakov prebavil.

Lisa Niemi Patrick Swayze Zdravje Obolevanje za rakom, ki je pokončal tudi znanega igralca, se je podvojilo

Tako spodbujajo ljudi, naj bodo pozorni zlasti na kakršne koli daljše spremembe počutja, slabost, bruhanje, svetlo blato in zelo temen urin, bolečine v žlički ali v hrbtu, nepojasnjeno izgubo teže, tiho nastalo zlatenice, pojav sladkorne bolezni ob sicer normalni telesni teži. Če ti znaki trajajo 14 dni ali več, naj obiščejo osebnega zdravnika.

dežurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:37 02.marec 2018.

    SVIT in DORA sta programa ,ki rešujeta življenja . Ob tem bi morala država poskrbet tudi za kontrolo in nadzor bolezni pljuč (slikanje) in prostate v določeni starostni dobi !