Zdravje > Aktualno
829 ogledov

Programa Svit: Preprosto in hitro do rezultata.

Kolonoskopija Profimedias
Kot darilo za Abrahama nas kaj hitro "razveselita" Svit, ženske pa še Dora; dva odlična programa v našem zdravstvu, ki dokazano rešujeta življenje, zato je težko razumeti tiste, ki se ne odzovejo.

Enostavno, hitro in predvsem prijazno pridemo do rezultatov, še kako pomembnih za naše zdravje, po besedah mnogih, pa sta preventivna programa Svit in Dora ena od redkih zares učinkovitih zadev, ki zares delujejo v našem, sicer zelo kritiziranem zdravstvenem sistemu.

Kar se Svita, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki tiče, se letos izteka že četrti presajalni krog. 

V dvoletnem presejalnem krogu je v program vabljenih okoli 600 tisoč prebivalcev Slovenije, starih med petdeset in 74 let: "V sedmih letih delovanja Programa Svit smo pri več kot 17 tisoč osebah odkrili predrakave spremembe in tako preprečili nastanek raka. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb smo dosegli, da je pomembno upadlo število novih primerov raka debelega črevesa in danke. Od leta 2010 do 2013 je po podatkih Registra raka upadlo število novih primerov raka za 349. Odkrili smo tudi preko dva tisoč rakov, od tega sedemdeset odstotkov v zgodnji fazi, ko je zdravljenje za bolnika veliko manj obremenjujoče," sporočajo Svitovci.

Vas bodo podatki prepričali?

V populaciji 50─74 let je po podatkih Registra raka od leta 2011 manjše število umrlih, kot je bilo desetletje prej. Trend padanja grobe stopnje umrljivosti je viden pri moških in pri ženskah. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb se pojavnost raka na debelem črevesu in danki se pojavnost raka lahko zmanjša za več kot dvajset z zgodnjim odkrivanjem tega raka pa se umrljivost zmanjša za več kot trideset odtotkov. Vas je prepričalo?(Nijz).8

Enostaven test z učinkovitimi navodili, ki ga dobite na dom

Svit  | Avtor: Svit Svit
Program Svit je v prvi vrsti namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo. Temelji na odkrivanju prikrite, očem nevidne krvavitve, s pomočjo testa za odvzem vzorcev blata, ki ga oseba opravi doma. Test je na kri pozitiven le pri peščici oseb, ki se v programu testirajo, gre za sedem ljudi od stotih. Kljub temu pa je zelo pomembno, da tisti, pri katerih test pokaže prisotnost krvi, opravijo presejalno kolonoskopijo in ugotovijo, kaj je vzrok krvavitve.

Bogate izkušnje s kolonoskopijo

Kakovostno izvajanje kolonoskopije, ki v javnosti velja za neprijetno in mnogokrat tudi bolečo, je zelo pomembno za razbijanje predsodkov pred to preiskavo: "V Programu Svit smo doslej izvedli več kot 57 tisoč kolonoskopij in imamo eno najboljših odzivnosti na presejalno kolonoskopijo v Evropi. K temu zagotovo pripomorejo visoki standardi, ki jih dosegajo Svitovi kolonoskopisti s svojimi strokovnimi ekipami, saj s svojim kakovostnim delom močno olajšajo doživljanje preiskave za pacienta in posledično prispevajo k zmanjševanju strahu pred kolonoskopijo," je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja Programa Svit. 

Kako premagati bolečino?

Letošnje strokovno srečanje Svitov dan 2016 so zato posvetili kolonoskopiji, strokovnjaki iz vse Slovenije pa so delili svoje izkušnje in se izpopolnjevali v tehnikah tako medikamentoznega kakor nemedikamentoznega obvladovanja bolečine pri kolonoskopiji: "Verjamemo, da bomo z deljenjem mnenj, izkušenj in predlogov Program Svit pripeljali še na višji nivo kakovosti in ga naredili še prijaznejšega za vse, ki v njem sodelujejo," je zaključila Maučec Zakotnikova.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.